Naslovnica Trendi Nova zvočna knjiga je Cankarjev roman Hiša Marije Pomočnice

Nova zvočna knjiga je Cankarjev roman Hiša Marije Pomočnice

Avtor: Spletno Uredništvo

Z RTV Slovenija prihaja novica o vse bolj priljubljenih zvočnih knjigah. Tokrat bo ponovno zaživelo dramsko delo Ivana Cankarja, natančneje roman ‘Hiša Marije Pomočnice’. Zvočna knjiga bo na sporedu vsak delavnik na Tretjem programu Radia Slovenija.

Nova zvočna knjiga je Cankarjev roman Hiša Marije Pomočnice

Ovitek nove zvočne knjige iz prestižne zbirke največjih slovenskih pisateljev (foto: rtvslo.si)

 

Danes se vse manj ljudi ukvarja z branjem. Mladi raje gledajo video posnetke, medtem ko imajo starejši z leti vse večji odpor do premajhnih črk. Ker se tehnologija nenehno razvija, pa se branje v zadnjih letih spreminja v poslušanje, oziroma so nenadoma postale priljubljene tako imenovane zvočne knjige. To so hitro zaznali tudi na RTV Slovenija, kjer so na primer začeli izdajati zvočno zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki.

Tokrat je v sklopu te zbirke luč sveta ugledala zvočna knjiga, ki je bila posneta iz romana enega največjih slovenskih pisateljev Ivana Cankarja. Literarno delo se imenuje ‘Hiša Marije Pomočnice’, nov posnetek pa je nastal v režiji Alena Jelena in v glasovni interpretaciji Branka Jordana. »Zbirka Slovenski literarni klasiki in sodobniki prinaša temeljna dela slovenske besedne umetnosti kot zvočne knjige za vse, ki raje ali laže poslušajo, kot berejo; oziroma za vse, ki radi tudi poslušajo in ne le berejo!

Tu so slovenska proza, poezija in dramatika z mojstri interpretacije umetniške besede – vrhunskimi dramskimi igralci ali avtorji samimi,« so zapisali v izjavi za javnost RTV Slovenija in dodali, da pri projektu sodelujejo Program ARS Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija, založba kakovostnih programov in tudi Slovenski kulturni center v Berlinu. Novo zvočno knjigo bo izdala ZKP RTV Slovenija, ki sicer pravkar obeležuje 50 let delovanja.

Roman Hiša Marije Pomočnice sicer izšel že leta 1904, vsaj delno pa je nastal po resničnih dogodkih, kar ga naredi še bolj pretresljivega. Gre namreč za pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklicah, njihovih strahovih, trpljenju, upanju in tihemu junaštvu šibkih. Zvočno zgodbo v devetih poglavjih bodo vsak delavnik predvajali na Tretjem programu Radia Slovenija – programu ARS in sicer zvečer ob 19. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.