Naslovnica Slovenija Nova turistična destinacija Suha krajina

Nova turistična destinacija Suha krajina

Avtor: Spletno Uredništvo
V Žužemberku se pravkar oblikuje nova slovenska turistična destinacija. Destinacija Suha krajina se razteza po dolini reke Krke, vse od Ivančne Gorice in Muljave pa do Soteske v bližini Dolenjskih Toplic.
Nova turistična destinacija Suha krajina

Kot vsa preostala Slovenija tudi Suha krajina skriva kakšen bolj ali manj znan turistični biser (foto: STO)

Pokrajine ob zgornjem toku reke Krke do pred kratkim ni bilo na slovenskem turističnem zemljevidu. V tem predelu Slovenije, kjer je v ospredju kmetijstvo, je namreč turistična ponudba slonela na prostovoljni bazi, brez povezovanja, skupnega upravljanja in brez vizije za prihodnost. Sedaj pa se v Žužemberku oblikuje nova slovenska turistična destinacija Suha krajina, tamkajšnji turizem pa bo lahko naredil velik kakovostni korak naprej.

Upravljavci nove destinacije so najprej popisali turistične ponudnike, jih povezali v integrirane produkte, naredili turistični zemljevid, ustvarjajo pa se tudi prvi promocijski materiali za TIC-e in turistične agencije. Med ponudbo je ogled gradu Žužemberk (digitaliziran skozi uporabo audio aplikacije z virtualnim vodnikom) in igra pobega, ki se odvija na 7 grajskih lokacijah s tematiko iz leta 1639, ko so bile zelo aktualne čarovnice.

Doživljajski park Cukarca pa ponuja kolesarske poti, plezalni steni in Gozdna doživljajsko učno potjo. Vse našteto je kot nastalo iz pobud lokalne skupnosti in bilo spodbujeno v okviru institucije LAS Stik, ki deluje na območju občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica in Trebnje.  Park Cukarca je Slovenska turistična Organizacija (STO) tudi navedla kot primer dobre prakse, kako v sodelovanju z lastnikom upravljati na zasebnem zemljišču.

»V cerkvici Sv. Miklavža je nekaj časa služboval Primož Trubar. V središču Žužemberka, na številki Breg 21 pa najdete hišo, kjer se je leta 1897 rodila Rozalija Sršen, z umetniškim imenom Zalla Zarana, pionirka slovenske filmske umetnosti, ki je bila tudi prva slovenska hollywoodska igralka. Med drugim je nastopala z največjimi zvezdami nemega filma, kot so bili Lon Chaney, Lewis Stone in Laura La Plante,« pa so še dve manj znane zanimivosti destinacije Suha krajina predstavili s STO.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.