Naslovnica Kronika Spletni kriminalci so se lani posebej posvetili pametnim telefonom

Spletni kriminalci so se lani posebej posvetili pametnim telefonom

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred dnevi je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT izdal ‘Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022’. Lani so zabeležili 4123 kibernetskih incidentov, največ pa je bilo phishing napadov, kjer so se spletni kriminalci posebej posvetili pametnim telefonom – SMS sporočila in aplikacije za hipno sporočanje so postala nova vstopna točka za napade.
Spletni kriminalci so se lani posebej posvetili pametnim telefonom

Cilj napadalcev so finančni podatki, oziroma izpraznitev bančnega računa žrtve (foto: FB Varninainternetu)

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je v lanskem letu naštel 4123 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 30 % več kot v letu pred tem. Od tega je bilo 1432 phishing incidentov (leta 2021 jih je bilo 950), prav v tej kategoriji pa je bila tudi spet zabeležena največja rast. Največkrat je napad potekal preko elektronske pošte, veliko več pa je bilo tudi phishing napadov prek SMS sporočil in prek aplikacij za hipno sporočanje.

V zadnjih letih se tako kaže jasen trend, da se nevarnosti selijo na pametne telefone v obliki SMS sporočil, ki pod pretvezo ‘preverjanja podatkov’ali ‘potrjevanja transakcij’ hočejo od potencialne žrtve izvabiti avtentikacijske podatke za dostop do njegovega računa elektronske banke (t.i. ‘smishing’). Povprečno oškodovanje pri zlorabi kreditne kartice prek phishing napada je lani znašalo 3.400 evrov.

»Občuten je tudi porast različnih spletnih prevar, katerih cilj je od uporabnikov pridobiti podatke kreditne kartice, npr. prevara s skrito naročnino, lažne spletne trgovine ipd. Na področju zlonamerne kode so v preteklem letu prednjačili trojanski konji, specializirani za krajo podatkov (shranjena gesla, poverilnice VPN, kriptodenarnice itd.), katerih tarča so bila primarno podjetja.

Na SI-CERT smo lani obravnavali 278 primerov trojanskih konjev vrste t.i. infostealer, leta 2021 pa 171,« so še pojasnili z Nacionalnega odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Sicer je v kibernetskem svetu lansko leto opazno zaznamovala vojna v Ukrajini, ki je pokazala, kako pomembna je izmenjava informacij z mednarodno skupnostjo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.