Naslovnica Slovenija Nova soseska Pod Pekrsko gorco tudi z lesenimi trajnostnimi objekti

Nova soseska Pod Pekrsko gorco tudi z lesenimi trajnostnimi objekti

Avtor: Spletno Uredništvo

Ena redkih novic iz Slovenije, ki ni povezana z epidemijo, je novica o gradnji nove soseske v Mariboru. Stanovanjski sklad RS namreč gradi 400 novih stanovanj v soseski Pod Pekrsko gorco. Posebnost projekta bo 88 stanovanj v leseni gradnji.

 Nova soseska Pod Pekrsko gorco tudi z lesenimi trajnostnimi objekti

Nova soseska naj bi zrasla na atraktivni naravni lokaciji v bližini Pekrske gorce (foto: FB Visit Maribor)

 

Na zahodnem delu Maribora, v bližini znamenite Pekrske gorce, bo nastala nova stanovanjska soseska. Stanovanjski sklad RS bo zemljišču velikosti 4,7 hektara zgradil več sodobnih večstanovanjskih stavb v obliki štirih nezaključenih karejev (in etažnosti K+P+2). V novi soseski ‘Pod Pekrsko gorco’ bo tako zraslo kar 400 javnih najemnih stanovanj v velikosti od 35 do 85 kvadratnih metrov, na voljo pa bo tudi 550 parkirnih mest v podzemnih garažah.

»Zemljišče bomo razvijali postopoma v dveh samostojnih fazah po funkcionalnih enotah (212 stanovanj v prvi in 188 stanovanj v drugi funkcionalni enoti). Predvidena je gradnja dveh objektov, to je 88 javnih najemnih stanovanj, v leseni gradnji,« so oznanili pri Stanovanjskem skladu RS. Teh 88 stanovanj z 10 milijoni evrov sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), saj objekta ustrezata zahtevam sodobne trajnostne gradnje.

»Predvidena je lesena nosilna konstrukcija nadzemnega dela, učinkovito prezračevanje z rekuperacijo toplote in parkirna mesta opremljena s polnilnicami za električna vozila. Objekta bo odlikovala tudi nizka gostota pozidave, odlična lokacija ob zelenih površinah in vpetost v mestno okolje,« so še dodali na MOP. Po podatkih Stanovanjskega sklada in MOP bo vrednost prve faze gradnje (oziroma prve funkcionalne enote), ki naj bi se končala marca leta 2022, dosegla skoraj 24 milijonov evrov brez DDV.

V sklopu stanovanjske soseske je predvidena tudi umestitev dveh stavb s skupno 60 oskrbovanimi stanovanji, dnevnega centra aktivnosti za starejše ter javni program v delu pritličjih objektov, predvidoma trgovske in storitvene dejavnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.