Naslovnica Svet & EU Komisija EU je potrdila nov načrt za krožno gospodarstvo

Komisija EU je potrdila nov načrt za krožno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko epidemija koronavirusa Covid 19 vsaj za prihodnji teden ustavila delo Evropskega parlamenta in vplivala tudi na naslednje plenarno zasedenje, je Evropska komisija sprejela novi akcijski načrt za krožno gospodarstvo. Ta načrt bo predvidoma temeljni kamen ‘evropskega zelenega dogovora’ – novega programa za trajnostno rast v EU.

Komisija EU je potrdila nov načrt za krožno gospodarstvo

Polž lepo simbolizira hitrost ukrepov Komisije EU, obenem pa se bo do leta 2050 najbrž znašel med ogroženimi vrstami (foto: (foto: Zdeněk Macháček/Unsplash)

 

Evropski zeleni dogovor narekuje ambiciozen časovni načrt za prehod na (podnebno nevtralno) krožno gospodarstvo, v katerem je gospodarska rast ločena od rabe virov. Krožno gospodarstvo torej razbremenjuje naravne vire, poleg tega pa je ključno za zaustavitev izumiranja živalskih in rastlinskih vrst ter za dosego cilja podnebne nevtralnosti držav EU. Slednje naj bi dosegli do leta 2050, čeprav se mnogim zdi, da je obdobje 30 let zares predolgo.

Po predvidevanjih Komisije EU bo sicer imelo krožno gospodarstvo že do leta 2030 pozitivne efekte na rast BDP in tudi na ustvarjanje delovnih mest. »… saj lahko z izvajanjem ambicioznih ukrepov krožnega gospodarstva v Evropi povečamo BDP EU za dodatnih 0,5 % do leta 2030 in ustvarimo približno 700.000 novih delovnih mest,« trdijo na Komisiji. Novi ukrepi bodo pripomogli k temu, da bodo trajnostni izdelki postali prevladujoči v državah EU.

Tako bo zasnova izdelkov, danih na trg, morala zagotavljati njihovo daljše trajanje, lažjo ponovno uporabo in pa tudi recikliranje. » V ospredju bodo sektorji, ki uporabljajo največ virov in kjer so možnosti za krožnost velike, tako bodo ukrepi med drugim usmerjeni v daljšo življenjsko dobo elektronskih izdelkov, večjo trajnost baterij, zmanjšanje prekomerne embalaže, uporabo biološko razgradljive plastike, ponovno uporabo tekstila, trajnostne gradnje in uporabo izdelkov za večkratno uporabo v živilskih storitvah,« so še pojasnili.

Sicer prehod na krožno gospodarstvo marsikje že poteka, saj so vodilna podjetja, potrošniki in javni organi v Evropi že sprejeli ta model trajnostnosti. Za zmanjšanje odpadkov se bodo ukrepi osredotočali na preprečevanje nastajanja odpadkov in njihovo preobrazbo v visokokakovostne sekundarne vire, Komisija EU pa bo preučila tudi možnost vzpostavitve vseevropskega, usklajenega modela za ločeno zbiranje odpadkov in njihovo označevanje. Žal niso povedali, do kdaj bodo to storili, vsakakor pa bo to ‘že’ pred letom 2050. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.