Naslovnica Gospodarstvo Naval na trgovine zaradi epidemije, Tržni inšpektorat pa opozarja

Naval na trgovine zaradi epidemije, Tržni inšpektorat pa opozarja

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko so v marsikateri trgovini po Sloveniji kupci že izpraznili police, pa se je oglasil Tržni inšpektorat RS, ki je spomnil, da je dvigovanje cen blaga in storitev v času epidemije dejanje, ki ni zakonito in bo sankcionirano.

Današnji prizor iz ene od slovenskih trgovin (fotografija: FB RD)

 

Iz slovenskih trgovin že prihajajo novice o praznih policah, pri čemer gre za artikle, ki z epidemijo koronavirusa niso nikakor povezani, kot so na primer čebula, krompir in papirnate kuhinjske brisače. Tudi zato se je na trgovce obrnil Tržni inšpektorat RS, ki je v povezavi z epidemijo opozoril na dosledno spoštovanje. Zakonu o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPot) namreč pravi, da je dvigovanje cen v času naravnih katastrof oziroma izrednih razmer lahko prepoznano kot agresivna poslovna praksa, ki je seveda prepovedana.

»Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki ureja razmerja podjetij do potrošnikov, določa, da se izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka, šteje za agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana, in se lahko kaznuje z globo v višini od 3.000 do 40.000 EUR za pravno osebo in od 300 do 2.000 EUR za odgovorno osebo pravne osebe,« opozarjajo na Tržnem inšpektoratu.

Hkrati so opozorili tudi na določbe ZVPot, ki določajo, da je dolžno podjetje prodajati blago in storitve vsem potrošnikom pod enakimi pogoji, zato so prepovedane vse rezervacije blaga oziroma storitev. Dovoljeno pa je omejevanje količin artiklov na posameznega kupca ali na gospodinjstvo. Na inšpektoratu obljubljajo, da bodo budno spremljali dogajanje, drastično kaznovali vse morebitne kršitelje in o tem tudi obvestili javnost. Zanimivo pa bo spremljati podatke o tem, ali bodo trgovci do preklica izrednih razmer v izgubi, ali bodo (tudi brez dvigovanja cen) v časi trajanja epidemije celo zaslužili. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.