Naslovnica Trendi Nova serija o Mariji Antoaneti in 4 za nagrado LUX nominirani filmi

Nova serija o Mariji Antoaneti in 4 za nagrado LUX nominirani filmi

Avtor: Spletno Uredništvo
Na RTV Slovenija si bo moč med od 6. in 9. aprilom ogledati štiri od petih filmov, ki se potegujejo za letošnjo evropsko nagrado občinstva ‘LUX’. V nedeljo, 7. aprila, pa se na 1. programu TV SLO pričenja tudi nova nadaljevanka o Mariji Antoaneti, ženi francoskega kralja Ludvika XVI, ki ji je nazadnje revolucija odnesla glavo.
Nova serija o Mariji Antoaneti in 4 za nagrado LUX nominirani filmi

Evropska zgodovina ne beleži prav veliko kraljic, ki so jim odsekali glavo (foto: RTV SLO)

Z RTV Slovenija so pred dnevi spomnili, da bo od sobote 6. aprila, pa vse do torka, 9. aprila 2024, na spletnem portalu RTV 365 vsak dan objavljen eden od nominiranih filmov, ki se letos potegujejo za evropsko nagrado občinstva ‘LUX’. Gre za igrana filma ‘Jesensko listje’ in ‘20.000 vrst čebel’ ter za dokumentarna filma ‘Sestre v savni’ in ‘Adamant’. Vsak film na bo sicer voljo za ogled le 24 ur – od polnoči do polnoči naslednjega dne.

Sicer Nagrado občinstva LUX razpisujeta Parlament EU in Evropska filmska akademija, da bi spodbujala kulturno raznolikost, zagotavljala podporo kinematografom in umetnosti ter podprla evropske filme in evropsko ustvarjalnost. Gledalci TV SLO pa bodo lahko vsak film, ki so si ga ogledali, ocenjevali od 1 do 5 prek spletne strani luxaward.eu. Ocenjevanje bo omogočeno do 14. aprila, tudi gledalci TV SLO pa se bodo tako lahko  potegovali za mikavne nagrade.

Nazadnje bo zmagoviti film razglašen na slovesni podelitvi nagrade občinstva LUX, ki bo 16. aprila 2024 v Bruslju. Že v nedeljo, 7. aprila pa se na TV SLO 1 ob 20. uri pričenja predvajanje nove biografske nadaljevanke o Mariji Antoaneti, razsipni ženi francoskega kralja Ludvika XVI., ki je bila najbolj prepoznaven simbol tedanje absolutne monarhije. Prav to jo po neuspelem begu med francosko revolucijo nazadnje pripeljalo pod giljotino.

»Tokrat jo v središče zgodbe postavlja privlačna kostumska francosko-britanska serija, katere prva sezona bo gledalcem TV Slovenija na ogled 8 nedeljskih večerov zapored. Prinaša svež portret ene od najbolj znanih kraljevskih in modnih ikon, ki je zaznamovala 18. stoletje s svojim svobodomiselnim, neodvisnim in emancipiranim pogledom na življenje in postala simbol tiste ere,« so o novi nadaljevanki med drugim pojasnili s TV Slovenija.

Niso pa spomnili, da se je Marija Antoaneta v zgodovino vpisala še zaradi slavne mednarodne afere z diamantno ogrlico (ki je bila povod za nastanek romana o ‘Štirih mušketirjih’) ter zaradi njene izjave med izbruhom lakote v Parizu: “naj ljudje jejo brioše, če že ni kruha”. Sicer ni bilo nikoli dokazano, da je to frazo tudi res izrekla, vseeno pa jo danes mnogi še najbolj pomnejo prav po teh besedah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.