Naslovnica Slovenija Nova prometna ureditev do mejnega prehoda Novokračine

Nova prometna ureditev do mejnega prehoda Novokračine

Avtor: Spletno Uredništvo
Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je objavila pojasnila o prehajanju meje s Hrvaško na mejnem prehodu Novokračine in tudi o tem, kako iz Novokračin priti do Ilirske Bistrice, ne da bi kršili predpise o lokalnem prometu.
V bistvu gre za lokalnemu prebivalstvu prilagojeno verzijo krožnega prometa (foto: Direkcija RS za infrastrukturo)

Ker je večina Slovencev obsedenih z letovanjem na Hrvaškem in jih niti pandemija koronavirusa ne more prepričati, da bi bilo morda bolje vsaj še letos letovati doma ter tako pomagati slovenskemu gospodarstvu, je na slovenskih mejnih prehodih s Hrvaško ob višku poletne turistične sezone tudi letos zelo velika gneča, predvsem ob vikendih. Poleg tega so Hrvati dodatno zakomplicirali življenje turistom s preverjanjem pogojev PCT.

Hrvaškim oblastem se je namreč na mejah prejšnji konec tedna sesul ves elektronski sistem, tako da so morali vsakega obiskovalca vpisovati ročno, zato je gneča na obeh straneh meje dosegla rekordne nivoje. En od ‘slovenskih’ načinov za skrajšanje čakanja na meji je bila uporaba prehoda Novokračine pri Ilirski Bistrici. Vendar pa pot do njega odslej bolj zapletena, saj je lokalna skupnost (ki zaradi gneče ni mogla niti domov) pravkar izsilila spremembo prometne ureditve.

»Kot najustreznejšo rešitev prometnih zastojev na regionalni cesti (R3-632) skozi Novokračine je bila sprejeta odločitev o vzpostavitvi sledeče prometne ureditve: v Ilirski Bistrici bo ves tranzitni promet iz smeri Postojne proti Hrvaški usmerjen na glavno cesto G1-6 proti Mejnemu prehodu Jelšane. Prav tako bo ves promet iz Mejnega prehoda Jelšane v smeri proti Ilirski Bistrici voden po cesti G1-6.

Tranzitni promet iz smeri Mejnega prehoda Novokračine proti Ilirski Bistrici bo voden le po R3-632, kar pomeni, da bo v Novokračinah, razen za lokalni promet, prepovedano zavijanje na levo v smeri G1-6. Lokalni promet pa bo po regionalni cesti R3-632 Ilirska Bistrica–Zabiče–Novokračine dovoljen v obeh smereh,« so sporočili z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo in dodali, da bo Policija zato poostrila nadzor na celotnem območju med Ilirsko Bistrico in Novokračinami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.