Naslovnica Trendi Nova premiera SMG se imenuje Zelda in govori o video-igrah

Nova premiera SMG se imenuje Zelda in govori o video-igrah

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko mladinsko gledališče nadaljuje s serijo premier. Naslednja bo že jutri na vrsti premiera predstave z naslovom ‘Zelda’. Nova gledališka igra je posvečena zelo aktualni temi in sicer svetu video-igric, poleg tega pa gre za interaktivno predstavo, v kateri bodo lahko sodelovalo tudi občinstvo.
Prizor za napovednik nove predstave Zelda (foto: FB Slovensko mladinsko gledališče)

V Slovenskem mladinsko gledališče (MSG) nadaljujejo s serijo jesenskih premier, tako se jutri ob 20. uri napoveduje prva odrska izvedba predstave ‘Zelda’. Ideja za uprizoritev Zelde izhaja iz dramaturgije videoiger in principa igranja vlog v video-igrah (npr. v priljubljeni igrici ‘Dungeons and Dragons’). Te video-igre želijo igralca kar najbolj vključiti v fiktivno dogajanje v virtualnem svetu in motivirati, da bi svoj lik skozi zastavljene misije popeljal vse do cilja.

»Zelda raziskuje svet videoiger skozi format igričarstva ter estetskih in narativnih elementov, značilnih za videoigre. Vsebinsko se naslanja na osvetljevanje fenomenov, kot so laično zasnovana filozofija memov, t. i. doomerizem, japonski pojav prostovoljne osame mladih, t. i. hikikomori, ter vsesplošno naraščajoča socialna samoizolacija in potopitev v virtualno resničnost generacije Z,« pravi gonilna sila predstave Varja Hrvatin.

Slednji je pri Zeldi poskrbel za koncept in scenarij uprizoritve, kot so-avtorji pa so sodelovali še Vid Merlak, Anja Novak in Stane Tomazin. Predstava je zanimiva tudi zaradi tega, ker jo bodo lahko gledalci samo spremljali ali pa v njej tudi aktivno (in anonimno) sodelovali – prek pametnega telefona z možnostjo prenosa podatkov. Običajno sicer telefone pri vstopu v gledališče prenehamo uporabljati, tokrat pa bo uporaba celo zaželena.

Premiera predstave Zelda bo jutri ob 17.30 in sicer na Novi pošti, ponovitve pa so napovedane za 28. oktober ob 17.30 ter za 2. in 4. november ob 18. uri, prav tako na Novi pošti. Sicer je Zelda koprodukcija Varje Hrvatina in SMG, predvsem pa ima predstava eminentnega pokrovitelja – blagovno znamko Burek Olimpija.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.