Naslovnica Slovenija Nova Nacionalna strategija glede uporabe premoga

Nova Nacionalna strategija glede uporabe premoga

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za infrastrukturo je v drugem poskusu uspelo pripraviti primeren osnutek ‘Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranja premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda’.

Premog se počasi poslavlja (foto: Felix Mittermeier/pixabay.com)

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je že decembra pripravilo prvo verzijo osnutka ‘Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda‘ in okoljsko poročilo z vsemi prilogami. Po mesecu in pol pa je MZI prejelo obvestilo Ministrstva za okolje in prostor (MOP), da poročilo ni ustrezno in ga je potrebno dopolniti v poglavjih o zdravju ljudi, kakovosti zraka in onesnaženju tal.

V drugem poskusu je MZI skupaj z izvajalcem priprave okoljskega poročila, konzorcijem institucij pod vodstvom Elektro inštituta Milan Vidmar, ažurno izpeljalo serijo dvostranskih usklajevanj z vpletenimi strukturami oziroma organizacijami. »Vsa prejeta mnenja in pripombe so bile podrobno preučene, okoljsko poročilo pa je bilo celovito dopolnjeno in popravljeno ter posredovano na MOP,« so pojasnili na MZS.

Tako so uspeli zelo hitro zagotoviti ustrezne dopolnitve okoljskega poročila, sedaj pa bodo to dopolnjeno poročilo posredovali v mnenje še vse preostalim državnim strukturam in preostalim organizacijam. Ko bodo vsi podali svoje morebitne pripombe, bo MZI dopolnilo Nacionalno strategijo, nato pa bo svoje pripombe, v okviru javne razgrnitve, ki bo trajala 30 dni, lahko dodala tudi javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.