Naslovnica Magazin Nova javna spletna platforma Komisije EU se imenuje Kohesio

Nova javna spletna platforma Komisije EU se imenuje Kohesio

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ob pričetku 8. kohezijskega foruma vzpostavila novo javno spletno platformo z imenom ‘Kohesio’. Le-ta vsebuje vse informacije o 1,5 milijona projektih v vseh 27 državah članicah EU, ki se od leta 2014 financirajo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in Evropskega socialnega sklada.
Nova javna spletna platforma Komisije EU se imenuje Kohesio

Ogled nove spletne platforme na dvodnevnem 8. kohezijskem forumu v Bruslju (foto: EUinmyRegion)

Nove vseevropska javna spletna platforma ‘Kohesio’ združuje vse informacije o kar 1,5 milijona projektih iz držav članic EU, ki se od leta 2014 financirajo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in Evropskega socialnega sklada. Komisija EU je s Kohesio vzpostavila celovito platformo za podatke o vseh kohezijskih (povezovalnih) projektih v državah EU in jo tudi naredila dostopno za javnost.

»Platforma omogoča, da so informacije, ki jih imajo organi upravljanja, dostopne vsem. Z obilico podatkov prikazuje, kako bistven je prispevek kohezijske politike k ekonomski, teritorialni in socialni koheziji evropskih regij ter k zelenemu in digitalnemu prehodu z izvajanjem in financiranjem najrazličnejših prednostnih nalog politike v državah članicah,« so ob zagonu delovanja platforme poudarili v Evropski komisiji.

Sedaj bo vsak lahko že z le nekaj kliki ugotovil, kako EU vlaga v njegovo regijo ali mesto na področjih spodbujanja zbliževanja ter ekonomske, socialne in teritorialne kohezije oz. povezovanja. Nova in povsem transparentna platforma prav tako spodbuja izmenjavo dobrih praks med različnimi regijami in državami članicami EU. Komisija je EU je sicer že decembra 2015 vzpostavila Platformo odprtih podatkov o koheziji.

Platforma odprtih podatkov o koheziji uporabnikom omogoča spremljanje napredka pri izvajanju kohezijske politike na ravni EU – po temah, državah in po skladih. Odslej bosta obe platformi delovali vzporedno, saj Kohesio zagotavlja podrobne vsebinske informacije na ravni projektov, medtem ko Platforma odprtih podatkov o koheziji zajema finančne informacije na ravni programa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.