Naslovnica Gospodarstvo Za investitorje Slovenija ostaja finančno stabilna in varna

Za investitorje Slovenija ostaja finančno stabilna in varna

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance in Direktorat za zakladništvo sta s podatki v rokah potrdila, da s finančnega vidika Slovenija ostaja stabilna in zaupanja vredna država. Pri tovrstnih uradnih sporočilih za javnost pa je še najbolj pomembno, da trditve slovenskih državnih struktur potrjujejo tudi mednarodne bonitetne ocene.

Za investitorje Slovenija ostaja finančno stabilna in varnaKljub težavam zaradi pandemije Slovenija za morbitne vlagatelje ostaja finančno stabilna in varna (foto: pikist.com)

 

Ministrstvo za finance in Direktorat za zakladništvo potrjujeta, da zaupanje investitorjev v Republiko Slovenijo ostaja veliko, da so bili vladni ukrepi v boju proti izbruhom okužb s koronavirusom primerni in učinkoviti. Znano je, da se je slovenska ekonomija ob prvem izbruhu pandemije zaustavila v manjšem obsegu kot ekonomije drugih držav, po drugi strani pa je bila vlada prisiljena reagirati hitro in odločno.

K trenutno zelo dobremu položaj Slovenije na kapitalskih trgih je prispevalo tudi nadaljevanje pozitivnega trenda glede bonitetnih ocen s strani treh izmed najbolj prestižnih mednarodnih bonitetnih agencij. Aprila je družba Moody’s Slovenijo ocenila z Baa1 (stabilni obeti), v juniju nam je agencija Standard & Poor’s namenila oceno AA- (stabilni obeti), za konec pa nas je v mesecu juliju še Fitch Ratings ocenila z visoko oceno A (stabilni obeti).

Ugodne finančne napovedi pa so na MF tokrat tudi dobro unovčili. »Ministrstvo za finance je dne 30. 7. izkoristilo povpraševanje uglednega investitorja in izdalo dodatno izdajo 3-letne obveznico Republike Slovenije (zapadlost v 2023) v višini 50 milijonov evrov po rekordno nizki donosnosti do dospetja v višini – 0,492%, kar 27 bazičnih točk več donosnosti do dospetja primerljive obveznice Republike Nemčije, kar je najmanj doslej,« so sporočili z MF.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.