Naslovnica Svet & EU Nova epizoda sage o enotnem polnilniku

Nova epizoda sage o enotnem polnilniku

Avtor: Spletno Uredništvo
Saga o enotnem polnilniku lepo razkriva eno od največjih slabosti EU – spreminjanje predpisov poteka absolutno prepočasi. Tako banalna zadeva, kot je standardizacija polnilnikov za telefone, tablice, prenosnike in sorodne aparate, se namreč vleče že vsaj 10 let. Vseeno ji ni še videti konca.
Polnilniki naj bi vsako leto ustvarili za približno 11.000 ton odpadkov (foto: pxfuel.com)

Z Evropskega parlamenta so poudarili, da so v zadnjem desetletju večkrat pozvali Evropsko komisijo, naj pripravi in v proceduro vloži predlog o enotnem električnem polnilniku (najprej za telefone, nato še za tablice, računalnike in sorodne naprave). Uvedba enakega polnilnika za vse vrste naprav različnih proizvajalcev bi močno olajšala življenje vsem potrošnikom v EU in prispevala k varovanju okolja. Vseeno pa se zgodba vleče in vleče, za kar ima največ zaslug Komisija EU.

Evropski parlament je namreč na strani državljanov in okolja, medtem ko Evropska komisija običajno ščiti interese (dobičke) kapitala, zato se ji s spreminjanjem veljavnih prepisov doslej ni mudilo. »Evropski parlament in njegov Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov že leta vztrajata pri skupni rešitvi polnilnika in od Komisije nenehno zahtevata, naj ukrepa z vrsto poročil na lastno pobudo, resolucij in vprašanj, naslovljenih na komisarje.

Leta 2014 se je Parlament med pogajanji o direktivi o radijski opremi (RED) odločno zavzel za skupni polnilnik za vse mobilne telefone,« so med drugim spomnili z Parlamenta EU, kjer so letos 10. februarja v sklopu resolucije o novem akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo poslanci spet pozvali Komisijo EU, naj nujno uvede skupni polnilnik, naj pripravi strategijo ločevanja polnilnikov in tudi usklajeno označevanje.

Včeraj je Komisija EU končno predstavila predlog novega polnilnika, pri čemer je upoštevala predloge Parlament EU. Sedaj je spet na potezi Parlament, ki bo zdaj lahko delal na tem zakonodajnem predlogu. »Potrudili se bomo, da zagotovimo nemoteno sodelovanje s Komisijo in Svetom, da bi dosegli sporazum, ki bo koristil evropskim potrošnikom in industriji, s cilji evropskega zelenega dogovora v središču,« obljubljajo s Parlamenta EU.

Vseeno pa tudi tokrat nikjer ni bilo omenjeno, do kdaj naj bi enotni polnilec prišel v uporabo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.