Naslovnica Gospodarstvo Nova britanska oznaka UKCA ne velja na Severnem Irskem

Nova britanska oznaka UKCA ne velja na Severnem Irskem

Avtor: Spletno Uredništvo
Jasno je bilo, da bo za izvoznike v Združeno kraljestvo po Brexitu poslovanje postalo bolj zapleteno. Nazadnje je Velika Britanija vzpostavila kup novosti glede pretoka blaga in uvedla tudi novo oznako UKCA (UK Conformity Assessed). Nova oznaka pa ne velja za Severno Irsko.
Muzej slavnega Titanika v prestolnici Severene Irske Belfastu (foto: josefko48/pixabay.com)

Z Urada Republike Slovenije za meroslovje so opozorili, da so v Veliki Britaniji (ki jo sestavljajo Anglija, Wales in Škotska) ob izstopu iz Evropske Unije na področju trgovanja in prostega pretoka blaga vzpostavili novo lastno ureditev in poleg tega tudi uvedli oznako UKCA (UK Conformity Assessed). Gre za povsem novo oznako, ki označuje skladnost proizvodov, zajema pa večino proizvodov, ki v EU zahtevajo oznako CE.

»V Veliki Britaniji so trenutne tehnične zahteve, postopki in standardi za dokazovanje skladnosti v veliki meri enaki kot v EU. Poleg oznake UKCA morajo proizvajalci pred pričetkom trgovanja z izdelki izvesti postopek ugotavljanja skladnosti ter pripraviti izjavo UKCA o skladnosti z veljavnimi standardi BS in nacionalnim tehničnim pravnim redom,« so sporočili z Urada Republike Slovenije za meroslovje.

Oznaka UKCA je začela veljati na trgu Velike Britanije z dnem izstopa iz EU, torej 1. 1. 2021. Zaradi prehodnega obdobja za prilagoditev na nove zahteve pa se v večini primerov oznaka CE na velikobritanskem trgu lahko uporablja še do 13. 12. 2022 – torej še naslednje leto. Seveda brez zapletov pri Brexitu ne gre. Tako je tokrat izjema trg Severne Irske, kjer je še vedno zahtevana oznaka CE.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.