Naslovnica Kronika Pomladi cveti tudi spletni kriminal

Pomladi cveti tudi spletni kriminal

Avtor: Spletno Uredništvo
Kaj imajo skupnega Svetovni dan gesla, sveže zakonske spremembe pri potrjevanju plačil ob spletnih nakupih, nov poskus phishinga slovenskih bančnih kartic in Ana Maria Mitić? Vse povezuje spletni kriminal.
Pomladi cveti tudi spletni kriminal

Najbolj neumno geslo na svetu, saj ga tudi ne-kriminalci zelo hitro ugotovijo (foto: FB Varni na internetu)

V zadnjih dneh se je spet nabralo več novic s področja spletnega kriminala. Prva, ki jo je objavil Zdravstveni inšpektorat RS, govori o tem, kako bile so za promocijo prehranskega dopolnila ‘KETO Diet 20 kapsul’ zlorabljene fotografije medijske osebnosti Ane Marie Mitić ter dodan lažni intervju o domnevni učinkovitosti dopolnila. Naslov izdelovalca kapsul je v Panami, zato ne sodi pod zakonodajo EU in prav to je že prvi znak, da najbrž nekaj ni v redu.

»Potrošnike opozarjamo, da naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in pred nakupom vedno preverijo naziv in naslov ponudnika. Za promocijo istega izdelka so bile zlorabljene tudi fotografije Lorelle Flego, o čemer smo javnost obvestili 4. januarja 2021,« sporočajo z Zdravstvenega inšpektorata. Objavili pa so tudi poln naslov podjetja – BERNADATTE LTD, Av Ricardo J. Alfaro, Panama International.

Sodelujoči pri projektu Varni na internetu pa so javnost obvestili, da so ta teden prejeli večje število prijav v zvezi z lažnim sporočilom v imenu slovenskega registrarja, da je potrebno podaljšati domeno. Kdor je kliknil na link v sporočilu, je pristal na phishing strani za krajo podatkov kreditnih kartic. »Kot vedno: ne klikaj na povezave in ne vpisuj podatkov! Vedno dobro preveri URL vrstico, na kateri strani se zares nahajaš.

Če si v dvomih, se vedno obrni na svojega registrarja,« pravijo strokovnjaki za spletno varnost. Glede varnosti so s projekta Varni na internetu dodali še dve obvestili. Tako je s torkom, 3. maja prišlo do zakonske spremembe pri potrjevanju spletnih plačil pri spletnih nakupih. Uporabniki morajo na svoje naprave naložiti posebno aplikacijo, ki jo za potrjevanje spletnih plačil ponuja banka ali hranilnica.

Včeraj pa je bil kot vsak prvi četrtek v mesecu maju na vrsti Svetovni dan gesla. V svetu kibernetske varnosti so gesla ključnega pomena, zato šokantna ugotovitev, da je najpogosteje uporabljeno geslo še na svetu vedno ‘123456’. To in ostale podobno preproste kombinacije spletni kriminalci ugotovijo v manj kot sekundi. Zato je potrebno uporabljati zapletena gesla, oziroma uporabiti tudi multifaktorsko avtentifikacijo 2FA, kjer je to možno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.