Naslovnica Slovenija Nov skupni portal in okrogla obletnica

Nov skupni portal in okrogla obletnica

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj so se začele spletne vsebine vseh ministrstev Vlade Republike Slovenije seliti na nov skupni portal, poleg tega pa je Finančni urad republike Slovenije praznoval 20-letnico od uvedbe trošarin. 

Nov skupni portal in okrogla obletnicaNekateri državni uradniki so imeli včeraj dvojni razlog, da so lahko nazdravili (foto: pixabay.com)

 

Spletne vsebine vseh ministrstev Vlade republike Slovenije so se s 1. julijem preselile na skupni portal. Gre za novo spletišče državne uprave s celovitimi informacijami o njenem delovanju in preprostim dostopom do storitev. Tam so na voljo informacije o delu vlade, imenik institucij, prosta delovna mesta v državni upravi, informacije za popotnike ter informacije o državnih praznikih.

Morda se bo na novem portalu izboljšala tudi kakovost ponujenih informacij, saj so doslej spletni portali posameznih ministrstev RS bolj spominjali na dnevnik potovanj in srečanj trenutnega ministra in (v malce manjši meri) državnih sekretarjev. Že prvi dan delovanja novega portala gov.si se je nabrala vrsta uporabnih informacij, med njimi pa je bila tudi novica o okroglem jubileju. 

Državna finančna služba je namreč včeraj praznovala 20-letnico od uvedbe trošarin. Ob izteku prejšnjega tisočletja je 1. julija 1999 je stopil v veljavo Zakon o trošarinah (Uradni list št. 84/98 z dne 11.12.1998) na podlagi katerega se je v Sloveniji začela uvajati obveznost plačevanja trošarine od alkohola in alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ter energentov in električne energije, ki se na ozemlju Republike Slovenije sprostijo v porabo.

“Finančna služba s trošarinami letno zbere več kot 9,4% vseh javno finančnih prihodkov Republike Slovenije. Pobrane trošarine prispevajo k zagotavljanju varnosti in blagostanja državljanov in gospodarstva. V današnjem času je izvajanje trošarinskih predpisov podprto z informacijskimi tehnologijami, katere omogočajo gospodarstvu elektronsko poslovanje tako na področju pobiranja trošarin kot uveljavljanja pravic do vračila trošarine,” so sporočili s Finančnega urada republike Slovenije (FURS). 

Dodali so še, da si v sodelovanju z gospodarstvom prizadevajo doseči prijazen in učinkovit sistem pobiranja in izvajanja vračil trošarin. Ni znano, na kakšen način je FURS včeraj praznoval obletnico, zanimivo pa bi bilo opraviti anketo na drugem bregu – kaj si o tem in o delovanju FURS-a nasploh mislijo v gospodarstvu in kaj si mislijo ostali slovenski davkoplačevalci. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.