Naslovnica Slovenija Nov alarm v gozdovih zaradi napada podlubnikov

Nov alarm v gozdovih zaradi napada podlubnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
V slovenskih gozdovih se je letos spet opazno povečalo število dreves, ki so jih napadli škodljivi podlubniki. Po uradnih podatkih pristojnih državnih služb so od začetka leta že izdali kar za 298.353 kubičnih metrov iglavcev odločb za posek. Najbolj prizadeti so smrekovi gozdovi na območjih v bližini Tolmina, Bleda, Kranja, Ljubljane, Kočevja in Slovenj Gradca.
Nov alarm v gozdovih zaradi napada podlubnikov

V slovenskih gozdovih so še posebej smreke pod udarom podlubnikov, a tudi drugi iglavci (foto: SJ)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je skupaj z Gozdarsko inšpekcijo, ki sodi pod okrilje Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR), vnovič sprožilo alarm zaradi povečanega števila dreves, ki so jih napadli podlubniki. Vse lastnike gozdov je pozvala k rednemu pregledovanju debel, v primeru odkritega napada podlubnikov pa je potrebno obvestiti revirnega gozdarja in takoj pričeti s sanacijo poškodovanih dreves.

»Škodo zaradi podlubnikov je namreč možno omejiti le s pravočasnim odkrivanjem in sanitarnim posekom napadenih dreves ter izvozom lesa iz gozda, še preden se razvije nova generacija podlubnikov. Lastniki dreves smreke v urbanem okolju morajo redno opazovati svoja drevesa in v primeru kateregakoli znaka napada podlubnikov na smreki takoj izvesti sanitarno sečnjo in ukrepe za uničenje podlubnikov,« sporočajo z MKGP.

Prvi opazen znak napada podlubnikov je črvina, ki se nabira za luskami skorje ter na pajčevinah in rastju okrog drevesa, ostala pokazatelja napada podlubnikov pa sta še odpadanje zelenih iglic in odpadanje skorje pri še zeleni krošnji. Vsa drevesa, ki imajo te pokazatelje napada podlubnikov se bodo zagotovo kasneje posušila, zato jih je potrebno čim prej posekati. Pravočasen posek pa je seveda pomemben tudi zaradi ohranjanja vrednosti lesa.

Z MKGP so še opozorili, da je posek drevja v urbanem okolju pogosto precej bolj zahteven, zato naj bi ga izvajali le primerno usposobljeni in opremljeni izvajalci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.