Naslovnica Šport NK Ankaran Hrvatini po sledeh FC Koper?

NK Ankaran Hrvatini po sledeh FC Koper?

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. SNL za sezono 2018/19. Na prvi stopnji ni bilo presenčenj, saj so razen NK Ankaran Hrvatini po pričakovanjih vsi pridobili licenco za naslednjo tekmovalno sezono v prvi ligi.  

Licence TL201819 01 2Grafični prikaz odločitev licenčne komisije Nogometne zveze Slovenije (foto: nzs.si) 

 

Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je sporočila, da je bilo v postopkih pridobivanja licenc uspešnih devet prvoligašev, osem klubov pa si je zagotovilo tudi licenco za nastopanje v evropskih pokalih. V obrazložitvi Komisije so zapisali, da je vlogo za pridobitev ustrezne licence za tekmovalno leto 2018/19 pravočasno vložilo vseh deset klubov, ki so v 1. SNL nastopali v sezoni 2017/18.

Pri organizacijski, administrativni in strokovni podpori komisiji je aktivno sodeloval licenčni oddelek NZS. Komisija je pregledala uradno licenčno dokumentacijo in odločala ob doslednem upoštevanju Pravilnika NZS in UEFA za licenciranje nogometnih klubov, UEFA standarda, sklepov organov NZS in UEFA ter sprejela dokončne prvostopenjske odločitve.

Osem klubov (Maribor, Olimpija, Domžale, Gorica, Rudar, Aluminij, Krško in Celje) je poleg vloge za nastope v Prvi igi Telekoma Slovenije vložilo tudi vlogo za pridobitev mednarodne UEFA licence in prav vsi so bili uspešni. NK Ankaran Hrvatini in NK Triglav Kranj sta vložila vlogi samo za 1. SNL, pri čemer so bili Kranjčani uspešni, Ankarančani pa ne.

Za pridobitev licence morajo po pravilniku NZS biti izpolnjeni športni, infrastrukturni, kadrovski in administrativni, pravni in finančni kriteriji. Da Ankarančani prav vseh ne izpolnjujejo, je bilo jasno že pred časom in zato negativna odličitve NZS ni presenčenje. Čeprav komisija ni sporočila podrobnosti glede tega segmenta svoje odločitve pa je znano, da NK Ankran Hrvatini nima lastnega stadiona, nima lastnega mladinskega pogona in nima kadrovsko primerne uprave. 

Prav tako klub, ki je imel med sezono blokiran račun, nima večjih pokroviteljev. Zato ne more računati na obsežnejše finančne prilive, kar bi mu omogočilo, da vse licenčne luknje zapolni prek najema zunanjih struktur in ponudnikov storitev. Poleg tega se je skozi ankaransko člansko ekipo od pričetka sezone zvrstilo skoraj 100 nogometašev, zato je praktično nemogoče, da bi imel klub poravnane prav vse obveznosti do vseh igralcev, pa najbrž še do koga drugega. 

Baje so v ankaranskem klubu že najavili pritožbo na prvostopenjsko odločitev NZS, a se vseeno zdi, da se utegne zgodba ankranskega prvoligaša nadaljevati v podobnem slogu, kot se je lani zgodba FC Koper. Koprčani so lani prav tako ostali brez prvoligaške licence in kljub raznim pritožbam ter pompoznim izjavam na koncu pristali v najnižjem rangu tekmovanja.      

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.