Naslovnica Svet & EU Švicarji po ‘travco’ kar v Lidl

Švicarji po ‘travco’ kar v Lidl

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz Švice prihaja novica, ki se je sprva marsikomu zazdela kot  klasična ‘fake news’ oziroma izmišljotina, a se je nazadnje izkazala za povsem resnično. Trgovska veriga Lidl je namreč v v svojih švicarskih podružnicah začela prodajati konopljo ali cannabis. Kupcem sta na voljo pridelek iz švicarskih zunanjih rastlinjakov in pridelek, ki je bil vzgojen v notranjih zaprtih prostorih, a niti en ni psihoaktiven in torej ni prepovedana droga. 

lidl travca 2Cena Arturja je ‘švicarsko’ visoka, učinek pa ostaja vprašljiv (foto: Lidl)

 

 

Lidil Švica je izkoristil zakon iz leta 2011 in na police svojih trgovin pred dnevi uvrstil tudi cannabis. Slednji je strogo kontroliranega švicarskega porekla, blagovna znamka pa nosi ime Artur. Paket s tremi grami v zunanjem rastlinjaku vzgojene konoplje stane 19.99 švicarskih frankov, paket s 1,5 grama pod umetnimi lučmi vzgojenih rastlin pa stane ‘le’ 17,99 frankov. Prodaja se kot alternativa za ostale tobačne izdelke, cena pa je kar visoka. 

A Švica ni  kar čez noč legalizirala konzumiranja psihoaktivnega cannabisa, ampak je nemška trgovska veriga upoševala določbe zakona iz leta 2011 in v prodajo spustila artikel, ki ima manj kot odstotek tetrahidrokanabinola (THC). THC je namreč osnovni psihoaktivni element v določenih vrstah konoplje – ‘indike’ in ‘sative’, medtem ko je v navadni ‘industrijski’ konoplji oziroma cannabisu manj kot 1% te snovi. 

Izdelki iz različnih vrst konoplje se v zadnjih letih čedalje več uporabljajo v zdravstvu, predvsem zaradi sestavine kanabidiola (CBD). In prav CBD naj bi bilo v Arturju veliko, THC-ja pa pod dopustno mejo, zato v Lidlu za nov prodajni artikel pravijo, da učinkuje proti vnetjem in ponuja relaks, a pri temu ne omamlja uporabnikov. Lidl sicer ni prvi veletrgovec, ki je v Švici začel prodajati izdelke iz domače konoplje, ampak je to že lani prva storila trgovska mreža Coop. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.