Naslovnica Slovenija Niti pandemija ni zaustavila rasti cen nepremičnin

Niti pandemija ni zaustavila rasti cen nepremičnin

Avtor: Spletno Uredništvo
Geodetska uprava Republike Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor sta sporočila, da je bilo objavljeno javno Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020. Pandemija gor ali dol, cene nepremičnin so lani še naprej rasle.
Gorenjska je s cenami nepremičnin lani ponekod že prehitela obmorske občine (foto: SJ)

V svežem Poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020 Geodetska uprava Republike Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor ugotavljata, da so razlike v cenah nepremičnin po različnih koncih Sloveniji še vedno velike. Najvišje cene nepremičnin so v prestolnici, v gorenjskih in obmorskih turističnih krajih (Kranjska Gora, Bled, Portorož, Piran), v bližnji okolici Ljubljane (Lavrica, Škofljica, Brezovica, Grosuplje, Domžale, Trzin, Mengeš, Medvode) ter v Kranju.

Lansko leto 2020 je sicer močno zaznamovala pandemija koronavirusa, zato je bil obseg trgovanja na domačem nepremičninskem trgu manjši kot pred tem. Vendar pa so cene slovenskih nepremičnin še naprej rasle, pa čeprav malce počasneje. Podatki pravijo, da so bile na ravni celotnega ozemlja Slovenije cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo leta 2020 v primerjavi z letom 2019 višje za 3 do 4 %.

Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta, čeprav se je promet z nepremičnimi spet pričel večati šele po februarju, ko je prenehala prepoved opravljanja terenskih ogledov nepremičnin. V letu 2020 se je prodaja stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji zmanjšala za 17 %, število transakcij s poslovnimi nepremičninami (pisarne in lokali) pa kar za 30 %.

Sicer se povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah tudi med pandemijo ni zmanjšalo, medtem ko se je zaradi negotovosti poslovnih subjektov glede gospodarskih posledic pandemije in z njo povezanih ukrepov opazno zmanjšalo povpraševanje po poslovnih nepremičninah. Na cene stanovanjskih nepremičnin pa je negativno vplivala tudi občutna podražitev cen gradbenih materialov.

Do te podražitve je prišlo predvsem zaradi globalnega zviševanja cen transporta in surovin zaradi pandemije. »Skupno število transakcij kmetijskih in gozdnih zemljišč je lani na ravni države upadlo za 12 %. Število transakcij z zazidljivimi zemljišči se je lani kljub epidemiji celo povečalo, in sicer v primerjavi z letom 2019 za 4 %,« so še zapisali v poročilu ter pojasnili, da je prvi vzrok za to zelo že omenjena (pre)visoka cen stanovanj v večjih slovenskih mestih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.