Naslovnica Slovenija Nepravilnosti pri kar dveh tretjinah vseh sezonskih prodajalcev

Nepravilnosti pri kar dveh tretjinah vseh sezonskih prodajalcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je objavila poročilo o akciji nadzora sezonskih prodajalcev sadja in zelenjave na stojnicah, pri kateri so sodelovali še Tržni inšpektorat ter Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ugotovili so, da so različne nepravilnosti prisotne pri kar dveh tretjinah vseh sezonskih prodajalcev, ki so jih letos preverili.
Največ obcestnih stojnic je na primorskih prometnicah (foto: pxhere.com)

Finančna uprava RS (FURS) je tudi letos izpeljala akcijo nadzora nad sezonskimi prodajalci sadja in zelenjave na stojnicah po vsej državi. V koordinirani skupni akciji so sodelovali tudi delavci Tržnega inšpektorata ter Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Od pričetka januarja pa do 20. septembra so tako pri 55 pravnih subjektih skupno opravili nekaj več kot 320 nadzorov.

»V teh nadzorih je posebno pozornost namenila ustrezni registraciji prodajalcev – delu na črno, zaposlovanju na črno, izdajanju računov in davčnem potrjevanju računov. Poleg tega se je preverjalo tudi upoštevanje covid odlokov. 81% vseh opravljenih nadzorov se je nanašalo le na 7 zavezancev (pri enem zavezancu je bilo na različnih lokacijah stojnic opravljenih 69 nadzorov),« so pojasnili s FURS-a.

Inšpektorji so v 236 nadzorih ugotovili 301 različnih nepravilnosti. Delež nepravilnosti v nadzorih je tako znašal 65%, oz.  približno dve tretjini. Največ kršitev so ugotovili glede ne-izdaj računov, ne-potrjevanja računov v davčnih blagajnah, nepravilne vsebine računov,  glede DDV in tudi glede zaposlovanje na črno. Doslej je skupna višina izrečenih glob za 24 odločb in 43 plačilnih nalogov dosegla kar 190.700 evrov, ostali prekrškovni postopki pa so še v teku.

Poleg tega je bilo skupno zaseženega 492 kg sadja in zelenjave (češnje, marelice, jagode, lubenice, paradižniki, …) ter šest elektronskih tehtnic. Ugotovljeno pa je bilo tudi to, da zavezanci za prodajo na stojnicah velikokrat niso pridobili ustreznega soglasja, oziroma da nimajo soglasja za prodajo na kraju, kjer je bila postavljena stojnica.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.