Naslovnica Svet & EU Ne bodo nas presojali po tem, kar govorimo, ampak po tem, kar delamo

Ne bodo nas presojali po tem, kar govorimo, ampak po tem, kar delamo

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Sveta EU Charles Michel se je udeležil izrednega vrha Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav, kjer je bilo v ospredju vprašanje sodelovanje EU pri globalnem odpravljanje posledic pandemije koronavirusa. Predsednik je govoril o multilateralizmu, mednarodnem sodelovanju in kolektivnemu ukrepanjeu, napovedal je ‘ljudsko cepivo’ in se zavzel za odpis dolgov revnejših držav. Vendar pa ni omenil nobene konkretne pomoči EU državam OACPS. 

V Organizaciji afriških, karibskih in pacifiških držav najbrž niso bili popolnoma zadovoljni s tem, kar so slišali od predsednika Sveta EU (foto: newsroom.consilium.europa.eu)

 

Izrednega vrha Organizacije afriških, karibskih in pacifiških (OACPS) se je tokrat udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, saj je bilo govora tudi o vlogi EU pri globalnem odpravljanje posledic pandemije koronavirusa. Predsednik je ponovil, da je Covid 19 grožnja za ves svet in istočasno potrdil, da Evropska unija ne bo obrnila hrbta svojim globalnim odgovornostim, zlasti glede Afrike.

Za odpravo vseh negativnih posledic pandemije bodo ključni multilateralizem, mednarodno sodelovanje in kolektivno ukrepanje. Charles Michel se je zavzel za odpravo dolgov najrevnejših držav, kar so na tem sestanku predlagali tudi drugi voditelji. Potem je pojasnil, da je EU že zbrala 9,5 milijarde evrov za razvoj cepiva proti Covidu 19, ki bo dostopno povsod in vsem. To cepivo, ki sicer še ne obstaja, je optimistično poimenoval ‘ljudsko cepivo’

»Partnerstvo med EU ter afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami je odličen primer živahnega multilateralizma, ki ga želimo spodbujati. Naše države predstavljajo več kot polovico sedežev v Združenih narodih. Ko se združimo, smo lahko katalizator sprememb na tako veliko načinov. Vzemite podnebne spremembe. Leta 2015 smo združili moči za Pariški sporazum. In spremenili smo se,« je še v video konferenci povedal Michel.

Predsednik Svet EU je kot običajno govoril le na splošno, saj ni omenil nobene konkretne pomoči EU državam OACPS. Kot počne vse od začetka pandemije, je poskušal vlivati optimizem in upanje, hkrati pa je pozival k solidarnosti in enotnosti. Morda pa bi moral Michel bolje prisluhniti Nobelovi nagrajenki in nekdanji predsednici Liberije Ellen Johnson Sirleaf, ki je prav na tem zasedanju izjavila: »Prihodnje generacije nas bodo presojale ne po tem, kar govorimo, ampak po tem, kar počnemo«.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.