Naslovnica Trendi Narodna sprava premierno na odru na nekdanji dan republike

Narodna sprava premierno na odru na nekdanji dan republike

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko Mladinsko gledališče za prihodnje dni pripravlja dva posebna gledališka dogodka. Prvi bo v torek 27. novembra, ko bo na vrsti javno poslušanje predstave ‘Slovenska popevka’, kot jo je posnel Radio Slovenija. Drugi pa bo premiera predstave ‘Narodna sprava: krajine svobode’, ki bo na sporedu v četrtek, 29. novembra. Pred premiero pa bo v že ponedeljek, 26. novembra potekala tudi novinarska konferenca.

Prizor z Evo Troho v predstavi Slovenska popevka (fotografija: Nejc Saje) 

 

Po presunljivi gledališki predstavi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in CUDV Draga, imenovani ‘Slovenska popevka’ je režiser Klemen Markovčič zasnoval še njeno radijsko različico, z željo, da bi nagovorila tudi širok krog poslušalcev Radia Slovenija in postala del nacionalnega radiofonskega arhiva.

Globina poezije Gregorja Strniše in več kot sugestivna glasba dua Silence do skrajnosti človeško spregovorita o skupnem svetu dveh svetov ljudi. »Zdi se, da smo si na moč enaki, čeprav so nekatere od nas označili za ljudi s ‘posebnimi potrebami’,« so o tej predstavi še zapisali v SMG. Trajanje predstave bo v radijski verziji omejeno na 44 min, na sporedu pa bo v torek, 27. novembra, ob 21. uri, v zgornji dvorani SMG.

Sicer pa je gledališka predstava ‘Slovenska popevka’ nastala v koprodukciji, za katero so skupaj zaslužni Radio Slovenija, Slovensko mladinsko gledališče ter Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga. Predstava pa bo predvajana tudi na 3. programu Radia Slovenija – programu ARS.

Drugi bližnji dogodek v SMG pa bo predstava ‘Narodna sprava: krajine svobode’.  Gre za umetniško-politično popotovanje po krajinah protifašističnega in komunističnega spomina, ki ga ni strah poetičnosti, čustvenosti, čutnosti in eksperimentalnosti, hkrati pa konceptualno in racionalno zarisuje problem izbrisa tega spomina iz današnje evropske družbe. To bo krajinska uprizoritev, ki se bo ukvarjala s protifašistično zgodovino v Sloveniji in Jugoslaviji.

Na podlagi dokumentarnega besedilnega gradiva, kakršno so dnevniki partizank iz druge svetovne vojne in intervjuji z njimi, bomo odprli širša vprašanja o protifašističnih herojinjah, o ženskem obrazu vojne ter odnosu med spominom in zgodovino. V predstavi so bistvena besedila, saj so nastala po pričevanjih in intervjujih partizank Zore Konjajev, Sonje Vujanović in Zdenke Kidrič. 

Premiera predstave ‘Narodna sprava: krajine svobode’ avtoric Ane Vujanović in Marte Popivoda bo v četrtek, 29. novembra, ob 19. uri, tiskovna konferenca o tej predstavi pa bo že v ponedeljek, 26. novembra, ob 13. uri v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.