Naslovnica Trendi Napoveduje se premiera sodobne klasike Angeli v Ameriki

Napoveduje se premiera sodobne klasike Angeli v Ameriki

Avtor: Spletno Uredništvo
Mini teater je pravkar napovedal novo premiero in sicer gre za epsko drama Tonyja Kushnerja z naslovom ‘Angeli v Ameriki’. Delo bo na gledališkem odru prvič uprizorjeno 3. maja.
Napoveduje se premiera sodobne klasike Angeli v Ameriki

Prizor iz predstave Angeli v Ameriki (foto: PR Mini teater/Toni Soprano Meneglejte)

Z Mini teatra so pred premiero predstave ‘Angeli v Ameriki’ poudarili, da gre za vrhunsko delo Tonyja Kushnerja. S svojim značilnim jezikom, zapletenimi liki in raziskovanjem nekaterih najbolj perečih vprašanj 20. stoletja je ta igra postala klasika ameriškega gledališča, oziroma kar celotne sodobne drame. Zgodba predstave govori o ameriški družbi v 80. letih prejšnjega stoletja, pri čemer je rdeča nit dogajanja smrtonosna epidemija AIDS-a.

»Ta bolezen je leta 1986 končala življenje Roya Cohna, brezobzirnega odvetnika, ki je bil McCarthyjev učenec, homofob, rasist, ‘nasilnež, strahopetec in žrtev’, kot je opisano na Washingtonovi AIDS spominski odeji. Kushner ga postavi kot enega od triindvajsetih likov, ki jih igra osem igralcev, v svoji gejevski fantaziji na nacionalne teme, razdeljeni na dva dela: ‘Tisočletje se bliža’ in ‘Perestrojka’,« pravi napovednik Mini teatra.

‘Angeli v Ameriki’ bodo na gledališkem odru Mini teatra prvič uprizorjeni v sredo, 3. maja. Režiser predstave bo Ivica Buljan, soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani in Festivala svetovnega gledališča v Zagrebu. Buljan s to dramo nadaljuje z raziskovanjem odmevov preteklosti v gledališču, kar se je začelo s predstavama ‘Vsi ptice’ po besedilu Wajdija Moawada in ‘Turingov stroj’ Benoita Solèsa.

»Gre za izjemno razvejano in kompleksno besedilo, ki od nas zahteva, da k delu pristopamo rahločutno, odprti za razumevanje raznih človeških odločitev, strahov, kapric in omejitev,« pa pravi Domen Valič, ki v predstavi upodablja lik Louisa Ironsona. V predstavi igrajo še Robert Waltl (osrednji lik Roya Cohna), Barbara Vidovič, Nina Violić, Timon Šturbej, Saša Pavlin Stošić, Nejc Cijan Garlatti in Petja Labović.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.