Naslovnica Slovenija Vlagajmo v naš planet je slogan Svetovnega dneva Zemlje

Vlagajmo v naš planet je slogan Svetovnega dneva Zemlje

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se po vsem svetu in tudi v mnogih krajih po vsej Sloveniji obeležuje ‘Svetovni dan Zemlje’. Letos dan poteka pod sloganom ‘Vlagajmo v naš planet’, z Ministrstva za naravne vire in prostor pa so spomnili, kako je za za ohranjanje biotske raznovrstnosti v baši državi ključno naravovarstveno omrežje ‘Natura 2000’.
Vlagajmo v naš planet je slogan Svetovnega dneva Zemlje

Jesenska idila na enem od številnih slovenskih presihajočih jezer (foto: SJ)

Svetovni dan Zemlje se danes obeležuje tudi po nekaterih večjih biosfernih območjih v Sloveniji. Tako so v Triglavskem narodnem parku, ki se nahaja v Biosfernem območju Julijske Alpe, izpeljali pohod po nedavno obnovljeni ‘Učni poti Goreljek’ na Pokljuki, ki sta ga skupaj organizirala Javni zavod Triglavski narodni park in Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Bled.

Na tej učni poti so sicer lani v sklopu projekta ‘Vrh Julijcev’ prenovili obsežen del lesenih delov poti in ograj ter postavili kar 15 novih informativnih tabel. Na Primorskem pa so Svetovni dan Zemlje danes obeležili v Parku Škocjanske jame. Na krožni poti ‘Škocjan’, ki se začne in konča pred informacijskim centrom v vasici Matavun, so obiskovalcem razkazali izjemne razglede na okoliški kraški svet, globoke udornice, prepade, stene in ponikajočo reko Reko.

Ta pot je bila sicer leta 2011 s strani Turistične zveze Slovenije (TZS) razglašena za najboljšo tematsko pot. Tretje večje biosferno območje v državi, kjer so po informacijah z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) posebej obeležili Svetovni dan zmelje, pa je območje Kozjanskega in Obsotelja. V Kozjanskem regijskem parku se tako danes zaključuje literarni natečaj za osnovnošolce s temo opraševalci.

Ob tem so tudi izdali priložnostni zbornik, hkrati pa je na gradu Podsreda na ogled tudi razstava fotografij fotografskega natečaja ‘Biodiverziteta – umetnost življenja 2022’.  Z MNVP so še spomnili, da za upravljanje zaščitenih območij Natura 2000 v Sloveniji skrbi Vlada RS, ki v sedemletnih presledkih določa cilje in ukrepe za dosego teh ciljev. Za izvajanje predvidenih aktivnosti so nato zadolžene različne javne službe varstva narave in tudi nekatere druge javne službe.

»Ohranjanje omrežja Natura 2000 na terenu pa sloni na sodelovanju z deležniki in lastniki. Poleg tega so na območjih Natura 2000 v teku različni projekti, kot so LIFE AMPHICON za varstvo dvoživk in obnovo njihovih habitatov, LIFE SySTEMATIC za sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb in številni drugi, s katerimi soprispevamo k ohranjanju in varovanju naravem,« so še dodali z MNVP.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.