Naslovnica Svet & EU Napovedi o evropski gospodarski rasti ostajajo pozitivne

Napovedi o evropski gospodarski rasti ostajajo pozitivne

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila jesensko gospodarsko napoved 2019, po kateri gospodarstvo EU raste sedmo leto zapored, rast pa naj bi se nadaljevala tudi v letih 2020 in 2021. Pomembna je tudi ugotovitev, da trgi dela ostajajo močni in da se brezposelnost še naprej upada. Tudi po zadnjih napovedih evropsko gospodarstvo v bližnjih prihodnosti čaka daljše obdobje bolj umirjene rasti in omejene inflacije.

 Napovedi o evropski gospodarski rasti ostajajo pozitivneZdruženo kraljestvo že doslej ni bilo del evrskega območja, po Brexitu pa ne bo več zajeto niti v podatkih za države EU (foto: pxhere.com)

 

Jesenska gospodarska napoved 2019, ki jo je ta teden v javnost podala Komisija EU, ostaja pozitivna. Skupni bruto domači proizvod (BDP) evrskega območja naj bi se po zadnjih napovedih v letu 2019 povečal za 1,1 %, v letih 2020 in 2021 pa za malenkost več – 1,2 %. V primerjavi s poletno gospodarsko napovedjo iz leta 2019 (objavljeno julija) se je napoved rasti malce znižala, medtem ko naj bi se za EU kot celoto BDP v letih 2019-21 povečal za 1,4 %.

Zaposlenost na območju EU je trenutno rekordno visoka, brezposelnost pa je na najnižji ravni v zadnjih dveh desetletjih. Stopnja brezposelnosti v evrskem območju naj bi se še naprej zmanjševala – z letošnjih 7,6 % do 7,3 % v letu 2021. Inflacija pa naj bi zabeležila rahlo rast. »Inflacija v evrskem območju (harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin) naj bi letos in prihodnje leto znašala 1,2 %, v letu 2021 pa naj bi se povečala na 1,3 %.

Inflacija v EU bo po napovedih letos dosegla 1,5 %, v letu 2021 pa 1,7 %,« so sporočili s Komisije EU. Kljub nižji rasti BDP pa se bo skupni delež javnega dolga v evrskem območju po zadnjih napovedih še naprej zniževal in sicer že peto leto zapored. Letos naj bi padel na 86,4 %, prihodnje leto na 85,1 % in na 84,1 % v letu 2021. Enaki dejavniki veljajo za območje EU, saj naj bi se delež javnega dolga v BDP letos znižal na 80,6 % v letu 2020 na 79,4 % in v letu 2021 na 78,4 %.

Torej po zadnjih napovedih evropsko gospodarstvo v bližnjih prihodnosti čaka daljše obdobje bolj umirjene rasti in omejene inflacije. Vendar pa je potrebno poudariti, da gre pri tovrstnih napovedih bolj za predvidevanja, saj lahko na primer že Brexit bistveno vpliva na spremembe pri izračunih, sploh v razmerjih med območjem držav EU in območjem, kjer za plačilno sredstvo uporabljajo evro.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.