Naslovnica Slovenija Napadeni, čeprav so proti vsem zločinom nad civilisti

Napadeni, čeprav so proti vsem zločinom nad civilisti

Avtor: Spletno Uredništvo
Človeška neumnost ne pozna meja in nobena država na svetu ni imuna nanjo. Tudi Slovenija ne. Tako je včeraj zgodilo, da je neznanec s sprejem popisal vhodna vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani, kot da bi bila ljubljanska judovska skupnost osebno kriva za vse zlo, ki se dogaja v Palestini. Seveda ni tako, ampak prav nasprotno.
Napadeni, čeprav so proti vsem zločinom nad civilisti

Takšna so včeraj zjutraj našli vrata Judovskega centra v Ljubljani (foto: PR Mini Teater)

V ponedeljek se je pričel letošnji festival ‘Hiša strpnosti 2023 – Hiša drugih’, ki sta ga pripravila Mini teater Ljubljana in Judovski kulturni center Ljubljana. Vse do prihodnjega torka se bodo na devetem festivalu strpnosti vrstil mednarodni filmski program, izobraževalna jutra, razstave, predavanja, promocijo knjige, pogovore, gledališke predstave, pripovedi in tudi glasbeni koncert.

Ker je festival letos sovpadel z žalostnim dogajanjem v Ukrajini, v Palestini in v Izraelu, so organizatorji že pred pričetkom objavili tudi posebno izjavo za javnost z jasnim sporočilom. »Smo proti vsem zločinom nad civilisti. Palestinci so v Palestini, ker je Palestina edina domovina palestinskega ljudstva. Izraelski Judje so v Izraelu, ker na svetu ni druge dežele, ki bi ji Judje, kot ljudstvo, kot nacija, lahko rekli dom.

Jasno je, da je med vojno, ko so bolečina, jeza in bes, edino kar občutimo, težko govoriti o miru, toda mirovna pobuda je edini način, ki lahko pripelje do konca vojne. Izrael mora jasno dokazati, da je to vojna proti Hamasu, ne proti Palestincem, vojna za življenje in demokratične vrednote, ne za ozemlje,« so zapisali v izjavi za javnost. Kljub temu pa je včeraj nekdo s sprejem popisal vhodna vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani.

Vrata je popacal tako, da je narisal je simbol Davidove zvezde in ga izenačil z nacistično svastiko. Tako je ta neznanec dokazal, da ne res pozna zgodovine in da tudi ne razume najbolje aktualnega dogajanja. Za temi vrati se namreč nahajajo Muzej holokavsta v Sloveniji, Judovski muzej, verski prostor sinagoga in razstava o družini Ane Frank, pa tudi festival Hiša strpnosti je pravkar v polnem teku.

Nekateri ljudje žal ne ne morejo razumeti, da, enako kot niso vsi Palestinci člani Hamasa, tudi prav vsi judje tega sveta ne podpirajo politike izraelske vlade. Svet je precej bolj zapleten od tako naivnega razmišljanja, a nekateri tega najbrž nikoli ne bodo dojeli.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.