Naslovnica Slovenija Najbolj privlačni kulinarični spominki Osrednje Slovenije

Najbolj privlačni kulinarični spominki Osrednje Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Turistična zveza Slovenije je kot partnerica projekta Evropska gastronomska regija – 2021 pred dnevi zaključila natečaj za izbiro prepoznavnih kulinaričnih spominkov v turistični regiji Osrednji Slovenija & Ljubljana. Med prehranskimi spominki je zmagala ‘lePotica’, med kuhinjskimi pripomočki pa kozarec z motivom Situle z Vač.
Najbolj privlačni kulinarični spominki Osrednje Slovenije

Najboljši kulinarični spominki v regiji Osrednja Slovenija & Ljubljana (foto: TZS)

Turistična zveza Slovenije (TZS) je pravkar zaključila natečaj za izbiro kulinaričnih izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov. Tričlansko komisijo, ki je odločala med 30 prijavljenimi spominki, so tvorili prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija), dr. Bojana Rogelj Škafar ( Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (MGRT).

Tričlanska komisija je nazadnje izbrala po tri najboljše v dveh kategorijah – prehranski spominki in kuhinjski pripomočki. Med 18 prehranskimi spominki so zmagale ‘lePotica’ Janje Štrumbelj – gre za miniaturne slovenske potičke izdelane ročno iz naravnih sestavin in tradicionalnih receptih.

»Srebrno priznanje je dobil med s sladkorno čipko, ki ga je zasnovala Valerija Božič iz Zavoda za turizem Idrija, bronasto priznanje pa je pripadlo Trniču, trdemu siru iz Velike Planine, ki sta ga ustvarili Tatjana Koželj iz Kmetije Pr’Španc in Helena Kropivšek iz Kmetije Pr’Gabršk, trži pa Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik,« so pojasnili s TZS.

V kategoriji kuhinjskih pripomočkov je zmagala Polona Zajc in sicer s kozarcem z motivom Vaške situle, srebrno priznanje je dobila Andrejs Aljančič Povirk za ‘Rozco’ oz. nov pekač za peko buhtljev, bronasto nagrado pa je prejela Razvojna agencija Sora, Turizem Škofja Loka in sicer za model malega loškega kruhka.

Nagrajenci bodo sodelovali tudi na mednarodnem izboru Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem (IGCAT), kateri je Sloveniji tudi podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.