Naslovnica Svet & EU Najbolj nevarne so igračke in avtomobili

Najbolj nevarne so igračke in avtomobili

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pred kratkim objavila poročilo o nevarnih artiklih, ki so se lani znašli na trgih EU. V ospredju je skrb za varstvo evropskih potrošnikov, na vrhu seznama nevarnih izdelkov pa so igrače in avtomobili. Ob zaznani nevarnosti se v državah EU največkrat odločijo za prepoved prodaje, umik, odpoklic ali zavrnitev uvoza spornih izdelkov. Lani so obravnavali kar 2257 tovrstnih primerov.

Da ne bodo vsega krivi Kitajci – španska policija je predlani bližini Girone odkrila domačo delavnico, kjer so iz starih Toyot delali ‘čudeže’ – oz.  nove Ferrarije in Lamborghinije (foto: Policia National) 

 

Evropska komisija je predstavila poročilo o delovanju sistema ‘Safety Gate’ za nevarne izdelke v lanskem letu. Prek tega nekdanjega sistema hitrega obveščanja so pristojni organi držav EU letu 2018 izmenjali kar 2.257 opozoril o nevarnih izdelkih. Opozorila so se največkrat nanašala na igrače (31 %), sledila pa so jim obvestila o motornih vozilih (19 %) ter oblačilih, tekstilu in modnih izdelkih (10 %).

Glavna zaznana tveganja so bila kemična tveganja in poškodbe (oboje po 25 %) ter tveganje zadušitve pri otrocih (18 %), so zaspisali na splenih straneh Komisije EU. Ni presenetljvo, da več kot polovica vseh odkritih nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske. Odpoklici izdelkov so med najpogostejšimi ukrepi za zmanjšanje tveganj za evropske potrošnike, vendar je delež izdelkov, ki so jih uspešno vpoklicali, na splošno še vedno premajhen.

Rezultati zadnje ankete o tem vprašanju kažejo, da kar tretjina anketirancev zavestno še naprej uporablja odpoklicane izdelke. Morda opozorila nimajo dovolj velikega vpliva na potrošnike, morda tveganje ni dovolj jasno oznanjeno, morda pa so nekateri enostavno preneumni, da bi se zavedali morebitnih posledic uporabe spornih artiklov. Sicer pa je sistem hitrega obveščanja že od leta 2003 omogočal Evropski komisiji in državam EU hitro obveščanje o umiku ali odpoklicu neživilskih izdelkov s trga. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.