Naslovnica Slovenija Naj penina iz rekordno toplega Portoroža prihaja iz briške kleti Silveri

Naj penina iz rekordno toplega Portoroža prihaja iz briške kleti Silveri

Avtor: Spletno Uredništvo

V Portorožu se je zaključil 8. Festival penin, ki ga je zaznamoval odličen obisk. ‘Festival žlahtnih zlatih mehurčkov’ je letos ponudil izbrana peneča vina in šampanjce iz 42-ih kleti iz petih državm za naj penino Portoroža 2019 pa so izbrali Blanc de blancs iz briške kleti Silveri.

Naj penina iz rekordno toplega Portoroža prihaja iz briške kleti SilveriSvečana razglasitev Naj penine Portoroža 2019 (foto: Jaka Ivančič/TZP)

 

8. Festival penin, ki je tudi letos potekal v organizaciji Turističnega združenja Portorož (TZP) v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre in hotelom Kempinski Palace Portorož, je v Portorož ponovno privabil številne ljubitelje žlahtnih zlatih mehurčkov. V Kristalni dvorani in sosednjih salonih so jih našteli več kot 1.000, mnogi pa so svečani del programa na prostem spremljali kar iz parka pred hotelom, saj so zunanje temperature precej bolj znosne kot v preteklih letih.

Ker ima od prizorišč le kakih 100 metrov oddaljeno morje še vedno rekordnih 14 stopinj Celzija je bilo na odprtem letos še precej več obiskovalcev. Podobno, kot je potrebno vina hraniti in ponuditi ob zanje premierni temperaturi, je tudi veseli december lepši, če zunaj ni prehladno. Tudi zato je lahko letos dodatno pozornost pritegnil kulinarični kotiček na terasi pred Kristalno dvorano, kjer so obiskovalci lahko okusili odlične ostrige restavracije Brič, izbrane sire ‘Siroljub’in gin GiniBee v kombinaciji s penino, oziroma poseben koktejl.

»Festival je obiskalo kar deset vinskih kraljic z Meto Frangež, slovensko vinsko kraljico, na čelu. Za svečano vzdušje so poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja sprehajali med obiskovalci. Za odlično glasbeno podlago v notranjih prostorih pa so poskrbeli Teo Collori in Momento Cigano. V Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož so obiskovalci lahko okusili več kot 120 vzorcev izbranih penin in šampanjcev iz 42-ih kleti.

Na festivalu je sodelovalo 30 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje. Kot pika na i so se v Salonu za gospode predstavili tudi ekskluzivni francoski pridelovalci šampanjca: Champagne Taittinger, Champagne Bollinger in Champagne Laurent-Perrier,« so med drugim sporočili s TPZ. Nazadnje je strokovna komisija odločila, da je letos v kategoriji rdečih penin najboljši Capris refošk letnik 2017 iz kleti Vinakoper, v kategoriji rosé penin pa Zlata radgonska penina rose Selection 2017 iz Radgonskih goric

V kategoriji belih penin je zmagovalka postala Blanc de blancs, pridelana iz rebule po klasični metodi v vinski kleti Silveri iz Goriških Brd, ki je obenem postrala tudi absolutna skupna zmagovalka fesitvala, saj pri ocenjevanju dobila največ točk od vseh.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.