Naslovnica Slovenija Nadzor na slovenskih mejah se vrača, a le začasno

Nadzor na slovenskih mejah se vrača, a le začasno

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko je Avstrija podaljšala nadzor meje s Slovenijo, Italija pa ga je pravkar spet uvedla, je tudi Vlada RS včeraj izdala odlok, s katerim se v soboto, 21. oktobra, na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko uvede začasni ponovni nadzor, ki bo trajal do 30. oktobra.
Nadzor na slovenskih mejah se vrača, a le začasno

Pred leti je policistom pri odkrivanju ilegalnih prebežnikov pomagala tudi Slovenska vojska (foto: gov.si)

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) RS je včeraj oznanilo, da gre Slovenija po sledeh sosednjih držav in da bo za deset dni spet uvedla nadzor meje s Hrvaško in pa tudi meje z Madžarsko. Vzroki za to naj bi bili ruska vojaška agresija nad Ukrajino, močno zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu in nedavni teroristični napadi v nekaterih državah članicah EU. Prva dva vzroka se nekako ne zdita najbolj neprepričljiva.

Vojna v Ukrajini nima prav veliko vpliva na slovenske meje in še manj trenutno dogajanje v Izraelu, saj v Gazo ne more niti humanitarna pomoč, tudi ven pa Izraelci ne dovolijo prav nikomur. Glede tretjega vzroka so stvari precej bolj resne, čeprav sta se zadnja dva teroristična napada v EU zgodila v Belgiji in v Franciji. Ta teden je bila namreč ocena morebitne teroristične ogroženosti tudi v Sloveniji povišana z nizke na srednjo, oz. z druge na tretjo (od petih stopenj).

»Obstaja tveganje, da bi se v mešane migracijske tokove skušali infiltrirati pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj, ki se umikajo z območij oboroženih spopadov, ali pa prihajajo celo z namero, da bi ogrozili našo varnost in stabilnost,« pravijo na MNZ. Sicer je bila stopnja ogroženosti v zadnjih mesecih že povzdignjena v več državah EU, a je šlo običajno za lokalno specifične razmere, ki so plod obveščevalnih informacij.

Z MNZ so še pojasnili, da gre pri vzpostavitvi ponovnega nadzora na slovenskih mejah za kratkotrajen začasen ukrep, prav tako bodo poskrbeli, da bodo prehodi za državljane Slovenije čimbolj tekoči, življenje prebivalcev ob mejah pa bo ostalo nespremenjeno. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.