Naslovnica Slovenija Nadgradnja sodelovanja Agencije za okolje in Slovenske vojske

Nadgradnja sodelovanja Agencije za okolje in Slovenske vojske

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za obrambo ter Ministrstvo za okolje in prostor sta pravkar podpisali nov sporazum o sodelovanju pri izvajanju meteorološke, hidrološke, lavinske in tudi oceanografske dejavnosti ter glede spremljanja in proučevanja naravnih nesreč.

Nadgradnja sodelovanja Agencije za okolje in Slovenske vojskePo zaslugi sodelovanja lahko vsi bolje izkoriščajo omejene človeške resurse in obenem zagotavljajo primerno kakovost meteoroloških podatkov, kar je izjemno pomembno, saj prav to nazadnje rešuje življenja (foto: hippopx.com)

 

Agencija za okolje (ARSO) in Slovenska vojska (SV) sta že doslej tesno sodelovala pri izvajanju meteorološke, hidrološke in lavinske (plazovi) dejavnosti za potrebe obrambe države. Instituciji sodelujeta tudi pri pripravi posebnih vremenskih napovedi za letalstvo. ARSO in SV imata skupno ekipo meteoroloških opazovalcev na Letališču Cerklje ob Krki, prav tako pa tudi opazovanja na najvišji slovenski meteorološki postaji opravljajo skupaj.

ARSO skrbi še za pravilno delovanje meteorološke opreme SV in za izobraževanja pripadnikov vojske s segmenta meteorologije. Ministrstvo za obrambo (MO) in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) sta sicer v preteklosti že podpisala vrsto operativnih sporazumov o medsebojnem sodelovanju, pravkar podpisani sporazum pa je pravzaprav le nadaljevanje sedanjega sporazuma, kateremu konec avgusta poteče veljavnost.

»Sporazum predvideva nadaljevanje sodelovanja ARSO in SV pri pripravi splošnih informacij o vremenu, podnebju, strukturi snega in snežnih plazovih, izvajanju meteorološke podpore za načrtovanje in delovanje v zračnem prostoru RS, pridobivanju podatkov o stanju okolja na ogroženih in prizadetih območjih zaradi naravnih nesreč, vzdrževanju in umerjanju meteorološke opreme SV, pripravi opozoril pred nevarnimi vremensko pogojenimi dogodki ter na področju izobraževanja, usposabljanja in strokovne pomoči,« so pojasnili z MO.

Novi sporazum pa vključuje tudi sodelovanje na področju izvajanja meteorološke in oceanografske podpore pri načrtovanju in delovanju SV oziroma mornarice v slovenskem morju. Fraza ‘oceanografske dejavnosti’ pa vsaj zveni zelo lepo, če slovenskih 43 km obale že ne leži ob nobenem oceanu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.