Naslovnica Šport Ekipe Formule 1 so se hitro dogovorile o delitvi velikanske finančne pogače

Ekipe Formule 1 so se hitro dogovorile o delitvi velikanske finančne pogače

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz sveta Formula 1 prihaja vest, da je vseh deset moštev potrdilo nov Concorde agreement (oz.’sporazum soglasja’), ki bo veljal od leta 2022 do leta 2025. Gre za finančni dogovor ekip in vodstva Formule 1, ki se tiče predvsem delitve prihodkov, a tudi tehničnih sprememb, ki se obetajo od naslednje sezone.

Ekipe Formule 1 so se hitro dogovorile o delitvi velikanske finančne pogačeDelo v ozadju je bilo očitno opravljeno tako dobro, da so vse ekipe hitro podpisale novi ‘finančni pakt stabilnosti’ (foto: flickr.com/Pedrik)

 

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA in družba Formula 1 sta oznanila, da je vseh deset moštev, ki pravkar sodelujejo v najbolj prestižnem avtomobilističnem tekmovanju na svetu, podpisalo nov sporazum Concorde agreement oziroma ‘sporazum soglasja’ in sicer za obdobje od konca letošnje sezone pa do vse leta 2025. Gre za izjemno pomemben dogovor, saj bo Formula že naslednje leto vstopila v novo dobo tehničnih sprememb.

Vseeno pa je podpis prišel malce nepričakovano, saj je že dejstvo, da se je vseh 10 moštev strinjalo, prva redkost. V zadnjih mesecih so se v ozadju odvijala dolgotrajna pogajanja družbe F1 in njenega karizmatičnega direktorja Rossa Brawna, ki zaradi svoje športne preteklosti dobro razume tako težave večjih ekip (velika denarna vlaganja v tehnični razvoj bolidov), kot tudi boj za finančno preživetje manjših moštev.

Novi sporazum se osredotoča na pravičnejšo razdelitev nagradnih skladov in spremenjeno strukturo upravljanja sveta Formule 1, podpisan pa je bil le dan za prvotnim ‘zgodnjim rokom’ za podpis, ki je bil predviden za 18. avgust. Večina ekip je sicer že med zadnjim koncem tedna (ko je bila na vrsti Velika nagrada Španije v Barceloni) napovedala, da so zelo blizu dogovora.

»Sporazum bo zagotovil dolgoročno trajnostno prihodnost formule 1 in bo v povezavi z novimi predpisi, objavljenimi oktobra 2019, ki začnejo veljati leta 2022, zmanjšal finančne razlike in spremljal razlike med skupinami, kar bo pripomoglo k izenačevanju konkurenčnih pogojev,« so zapisali v skupni izjavi za javnost. S širšega zornega kota pa so hoteli s tem podpisom vsi deležniki zagotoviti stabilno prihodnost svetovnega prvenstva Formule 1.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.