Naslovnica Svet & EU Na prvih treh mestih so rdeče-beli, Slovenija ostaja v zlati sredini konkurenčnosti

Na prvih treh mestih so rdeče-beli, Slovenija ostaja v zlati sredini konkurenčnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Mednarodni inštitut za menedžment (IMD) iz Lozane je tudi letos objavil globalno lestvico konkurenčnosti držav. Na prvem mestu je rdeče-beli trio, ki ga tvorijo prvi Singapur, druga Danska in tretja Švica. Slovenija pa se je uvrstila v ‘zlato’ sredino – na 35. mesto. 

Na prvih treh mestih so rdeče beli Slovenija ostaja v zlati sredini konkurenčnostiFuturistična Marina Bay v Singapurju, kjer gostuje tudi Formula 1 (foto:dronepicr/flickr.com)

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je pravkar objavilo podatke letošnje raziskave Mednarodnega inštituta za menedžment (IMD) iz Lozane, ki vsako leto pripravi lestvico konkurenčnosti držav sveta. Tokrat se je na prvo mesto zavihtel Singapur, druga je Danska in tretja Švica. Zanimivo – vse tri prvouvrščene države imajo v svoji zastavi le rdečo in belo barvo. Med prvo deseterico so v primerjavi z lanskim letom nazadovale ZDA, Hong Kong in Združeni arabski emirati.

Nazadovala je tudi Kitajska in sicer s 14. na 20. mesto. Napredovali sta predvsem Norveška (z lanskega 11. na 7. mesto) in Kanada (s 13. na trenutno 8. mesto), Velika Britanija pa se je kljub Brexitu s 23. mesta povzpela na 19. mesto. Z MGRT so pojasnili, da Slovenija sodeluje v teh gospodarskih analizah od leta 1999. »Takrat smo zasedali 43. mesto. Letos smo na 35. mestu, kar pomeni izboljšanje našega rezultata iz dveh zaporednih let, ko smo zasedali 37. mesto.

Izboljšanje smo dosegli v večini ključnih kazalnikov konkurenčnosti posamezne države. Slovenija se v raziskavi, ki zajema skupno 255 kriterijev, kaže kot država z visoko izobrazbeno ravnjo, visoko usposobljeno delovno silo, dinamičnim gospodarskim okoljem, zanesljivo infrastrukturo in strokovno konkurenčnostjo. Vse to so dejavniki konkurenčnosti in posredno prebojnosti v globalnem okolju,« rezultate komentirajo na MGRT.

Sicer je letos v raziskavi sodelovalo 63 držav sveta. Čeprav je iz podatkov moč razbrati, da Slovenija v teh 21 letih, odkar sodeluje v projektu, ni napredovala prav veliko, pa je na lestvici trenutno v dobri družbi. Mesto pred njo je namreč Japonska, mesto za njo pa Španija. Od naših sosednjih držav je pred Slovenijo na seznamu le Avstrija (na 16. mestu), Italija je na 44. mestu, Madžarska je na 47. mestu in Hrvaška na 60. mestu. Zadnja je nesrečna Venezuela.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.