Naslovnica Slovenija Kastracija in sterilizacija sta edini rešitvi za mačke

Kastracija in sterilizacija sta edini rešitvi za mačke

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se tokrat lotili razmnoževanja mačk. Očitno je v Sloveniji vse več zapuščenih mačk, kar postaja velik problem za lokalne skupnosti. Kdor ima rad mačke, ta bi po mnenju ministrstva moral sterilizirati samice, oziroma kastrirati samce.

Kastracija in sterilizacija sta edini rešitvi za mačkeMačja družina (foto: pixabay.com)

 

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so se tokrat posebej posvetili razmnoževanju mačk. Zaznali so namreč, da je trenutno ponudba mačjih mladičev zaradi nenadzorovanega razmnoževanja in neodgovornih lastnikov izjemno velika. Zato so opozorili na ‘Zakon o zaščiti živali’, po kateremu je lastnik dolžan preprečiti rojstvo nezaželenih živali. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk pa sta sterilizacija samic in kastracija samcev.

»Mačke spolno dozorijo med 4. in 5. mesecem starosti. Gonitev običajno traja do oploditve, brejost pa traja v poprečju 67 dni. V Sloveniji ima mačka dve, redkeje tri legla na leto, v katerih se skotijo povprečno 4 mladiči. Kirurška sterilizacija samice in kastracija samca vpliva tudi na zmanjšanje nekaterih motečih vedenjskih vzorcev povezanih z gonitvijo mačk. Omenjena posega vplivata tudi na manjše pojavljanje nekaterih zdravstvenih težav ter poškodb, najbolj pomembno pa je da ni nezaželenih mladičev,« pravijo na MKGP.

Zapuščenih živali je očitno precej preveč, med temi živalmi pa se širijo bolezni in zoonoze. Tudi tiste, ki končajo po zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov. In če jih ne najdejo, lahko po zakonu te živali usmrtijo po 30 dneh od dneva namestitve. Prav tisti, ki ima rad mačke, bi jih torej moral sterilizirat ali kastrirat. Sicer so argumenti stroke jasni, toda, roko na srce – kako pa bi bilo vam pri srcu, če bi vas kastrirali ali sterilizirali?

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.