Naslovnica Slovenija Na Krvavcu o mladih, trajnostnemu razvoju in varnosti v gorah

Na Krvavcu o mladih, trajnostnemu razvoju in varnosti v gorah

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob Mednarodnemu dnevu gora, ki je letos poteka pod sloganom Gore so pomembne za mlade, je Planinska zveza Slovenije pripravila tiskovno konferenco, na kateri sta bili v ospredju poslanica ob tem dnevu in neizbežni poziv k previdnosti ob zimskem obisku gora.

Na Krvavcu o mladih trajnostnemu razvoju in varnosti v gorahPlaninska zveza Slovenije je tudi letos tiskovno konferenco pripravila kar na terenu (foto: Manca Ogrin)

 

Letošnji Mednarodni dan gora je bil posvečen mladim, zato so ga poimenovali ‘Gore so pomembne za mlade’. Podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Roman Ponebšek pa je dodal še, da so istočasno prav mladi ključni za prihodnji trajnostni razvoj gorskih območij. Gore so sicer dom za 12% odstotkov svetovnega prebivalstva, trajnostni razvoj gorskih območij pa je obenem pomemben tudi za izboljšanje življenjskih razmer teh pogosto revnih in osamljenih ljudi.

P drugi strani pa je bila tradicionalna tiskovna konferenca PZS ob začetku zimske sezone, ki je tudi tokrat potekala na Krvavcu, posvečena še varnosti v gorah. Nizke temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere so značilnosti tega obdobja leta, zato zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe. 

»Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo – cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti.

Potrebna je zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zaradi česar potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku,« so spomnili na PZS. Dodali so še informacijo, da gorski reševalci iz leta v leto posredujejo pogosteje. Letos so do desetega decembra izpeljali že 587 reševalnih akcij (medtem ko lani vse leto 537), od tega pa jih je bilo 41 s smrtnim izidom (lani 31).

Zanimiv je tudi podatek, da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo nesreč na organiziranih planinskih aktivnostih, zato vsem obiskovalcem gora svetujejo, da se včlanijo v katerega od 292 slovenskih planinskih društev in klubov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.