Naslovnica Svet & EU Na Japonskem o enakopravnosti žensk, olimpijskih igrah in investicijah

Na Japonskem o enakopravnosti žensk, olimpijskih igrah in investicijah

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Japonskem je potekala 24. mednarodna konferenca ‘Ženske v poslovnem svetu’ in sicer pod naslovom ‘Scale Up’. Slovenijo je zastopala državna sekretarka Simona Leskovar, ki je na konferenci v Tokiu nastopila kot ena od glavnih govornic, sodelovala pa je tudi v panelni razpravi o globalnih politikah in opravila še nekaj srečanj z japonskimi kolegi. 

 

Na Japonskem o enakopravnosti žensk olimpijskih igrah in investicijahMiwa Kato, direktorica divizije za globalne operacije Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC), Melba Pria, mehiška veleposlanica na Japonskem, državna sekretarka Simona Leskovar, Yumiko Murakami, vodja OECD centra v Tokiu (foto: MZZ/gov.si)

 

V sklopu obiska na Japonskem se je državna sekretarka srečala tudi z visokimi predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Kabineta predsednika vlade ter s predsednikom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dežele vzhajajočega sonca. V svojem nastopu na konferenci pa je državna sekretarka Simona Leskovar predstavila dosežke slovenske zunanje politike na področju opolnomočenja žensk in enakosti spolov ter poudarila sistem spolnih kvot, ki je prispeval k doseganju večje zastopanosti žensk v politiki.

“Izpostavila je pomen vprašanj vzornikov mladim, mentorstva in medsebojnega sodelovanja. Na panelu o globalnih politikah je poudarila slovensko zavzemanje za učinkovit multilateralni sistem, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, vladavine prava in na pravilih temelječega mednarodnega reda. Globalne izzive, ki so kompleksni in čezmejni bo mogoče reševati samo s skupnim sodelovanjem in tvornim pristopom vseh držav mednarodne skupnosti,” so o obisku zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve RS. 

Slovenska delegacija se je nato na Ministrstvu za zunanje zadeve Japonske sestala s parlamentarnim namestnikom zunanjega ministra Kenjijem Yamado, v Kabinetu predsednika vlade pa z njegovim svetovalcem in generalnim sekretarjem za olimpijske igre dr. Takeom Hirato. Na obeh srečanjih je bilo govora o pomenu krepitve dvostranskega sodelovanja tako na političnem kot gospodarskem področju, k čemer si prizadevata tako Ljubljana kot Tokio.

Japonski gostitelji so poudarili, da cenijo slovenski angažma v mednarodnih organizacijah in da so vsekakor pripravljeni na še tesnejše sodelovanje s Slovenijo na različnih področjih, posebej pa so omeniki problematiko Zahodnega Balkana. Na sklepnem pogovoru z Kenjijem Wakamijo, predsednikom Odbora za zunanje zadeve v japonskem Parlamentu, pa je bila izražena obojestranska želja po nadaljevanju  medparlamentarnega sodelovanja ter izkazan interes po novih japonskih naložbah v Slovenijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.