Naslovnica Slovenija Na Forumu za Muro o poplavah in boljšem sodelovanju

Na Forumu za Muro o poplavah in boljšem sodelovanju

Avtor: Spletno Uredništvo
Radenci so gostili avstrijsko – slovenski Forum za Muro, ki je bil tokrat posvečen avgustovskim vremenskim dogodkom in poplavam na obeh straneh meje. To je bil četrti forum po vrsti, na njem pa so prisotni zaključili, da bo za načrtovanje in izvajanje usklajenih ukrepov v podobnih situacijah potrebno še okrepiti sodelovanje.
Na Forumu za Muro o poplavah in boljšem sodelovanju

Četrti Forum za Muro je potekal v Radencih (foto: MNVP)

Četrti Forum za Muro je v Radencih organiziralo Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) v sodelovanju z avstrijskim Zveznim ministrstvom za kmetijstvo in gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo. Zasedanje je potekalo v okviru Stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro, na njem pa so sodelovali predstavniki strokovnih ustanov, znanosti, lokalnih skupnosti, državnih organov ter nevladnih organizacij obeh držav.

Na Forumu je bilo govora predvsem o avgustovskem katastrofalnem vremenskem dogajanju, zaradi katerega je nastala ogromna škoda v Sloveniji in tudi v Avstriji. Potrjeno je bilo, da sta količina in hitrost vode na Muri močno presegla doslej izmerjene najvišje ravni pretoka. Zato so pohvalili dosedanje sodelovanje, a ga bo za načrtovanje in izvajanje usklajenih ukrepov na vseh ravneh potrebno še dodatno okrepiti. Podnebne spremembe so namreč že tu.

»Slovenska stran je predstavila tudi sodobno vizijo za Muro, ki gradi na povečanju vodnega prostora in izvajanju ukrepov za povečano vodno varnost, tako ob visokih vodah kot ob suši. Posebna pozornost je bila namenjena tudi vključevanju in izobraževanju mladih generacij o prilagajanju na podnebne spremembe na lokalni ravni,« so pojasnili z Ministrstva za naravne vire in prostor.

Udeleženci so še potrdili ustreznost formata Foruma za Muro glede učinkovitega načrtovanja in izvajanja ukrepov za zmanjševanje poplavne ogroženosti ob reki, a obenem tudi za preprečevanje škode ob občasnih sušah v mednarodnem porečju Mure.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.