Naslovnica Gospodarstvo Prvi razpis za mlade kmete je zaključen, drugi bo še obširnejši

Prvi razpis za mlade kmete je zaključen, drugi bo še obširnejši

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja sta oznanila, da se zaključil prvi javni razpis ‘Podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov’.  Tokrat bodo razdelili prek 2,8 milijona evrov,  drugi tovrsten razpis pa bo sledil v prvi polovici prihodnjega leta.
Prvi razpis za mlade kmete je zaključen, drugi bo še obširnejši

Tri generacije kmetov (foto: MKGP)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da se je na prvem javnem razpisu ‘Podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov’ za pridobitev sredstev prijavilo 84 mladih kmetov. Le-ti so zaprosili za 2.846.960 evrov, od tega 46 kmetov za 1. sklop, kar znaša 2.021.000 evrov, in preostalih 38 kmetov za 2. sklop, kar znaša 825.960 evrov zaprošenih sredstev.

»Na 1. sklop so lahko kandidirali mladi kmetje, ki so bili ob oddaji vloge na javni razpis vključeni v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti na prevzeti kmetiji. Prav tako so na 1. sklopu lahko kandidirali mladi kmetje, ki so organizirani kot samostojni podjetniki posamezniki ali kot družba z enim družbenikom, če so imeli registrirane izključno kmetijske dejavnosti,« so pojasnili z MKGP.

Dodali so, da so se za 2. sklop lahko prijavili preostali mladi kmetje in tisti mladi kmetje, ki so bili ob oddaji vloge vključeni v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti na prevzeti kmetiji, a niso bili prepričani, da bodo to vključitev lahko obdržali celotno obdobje obveznosti, ki se izteče šele 5 let od datuma odločbe o pravici do sredstev.

Ker bodo javna sredstva, ki so tokrat ostala neporabljena, prenesena v naslednje leto in bodo razpisana skupaj s 14.623.080 evri javnih sredstev, rezerviranih za leto 2024, na ministrstvu  na drugem javnem razpisu pričakuje, da bo število vloženih vlog še precej večje. Drugi javni razpis ‘Podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov’ bo predvidoma objavljen v prvi polovici prihodnjega leta 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.