Naslovnica Trendi Na Festivalu gorniškega filma so razdelili letošnje nagrade

Na Festivalu gorniškega filma so razdelili letošnje nagrade

Avtor: Spletno Uredništvo
Končal se je 18. Festivalu gorniškega filma, kjer so tudi razglasili najboljše filmske produkcije zadnjega leta. Glavno nagrado je osvojil francoski film Hamida Sardarja ‘Mongolija: Dolina medvedov’, podelili pa so še več nagrad v različnih kategorijah.
Na Festivalu gorniškega filma so razdelili letošnje nagrade

Prizor iz zmagovitega filma ‘Mongolija: Dolina medvedov’ (foto: Festival gorniškega filma)

Žirija 18. Festivala gorniškega filma je razglasila, da je letošnji zmagovalec francoski film Hamida Sardarja ‘Mongolija: Dolina medvedov’. Film zaznamujeta predvsem izjemen scenarij in odlična pripoved. Poleg glavne nagrade mesta Domžale so med kar 35 filmi, ki so bili letos prisotni v tekmovalnem programu, razdelili tudi nagrade najboljšim v posameznih kategorijah.

Za najboljši alpinistični film so razglasili ameriški film ‘Transcendenca’ režiserke Michelle Smith, ki govori o vrhunskem paraplezalcu Adrienu Costi. V kategoriji plezalnih filmov je zmagal film ‘Plezanje kot upor’, v katerem se ameriška režiserja Zachary Barr in Nick Rosen dotikata trenutnih razmer na Bližnjem vzhodu. Najboljši film o gorah, športu in avanturi je ‘Tragedija na Haute Route’, ki govori o resnični turno-smučarski zgodbi iz leta 2018.

Poleg tega je bil za najboljši film o gorski naravi in kulturi izbran film francoskega režiserja Gillesa Chappaza z naslovom ‘Maurice Baquet: akord’, nagrado za najboljši kratki film je prejel ameriški animirani dokumentarec Henne Taylor ‘Anatomija vzpona’, žirija je podelila še pet častnih pohval v različnih kategorijah. Letos med nagrajenci ni bilo nobenega od sedmih slovenskih filmov, ki so sodelovali na festivalu.

»Trije slovenski filmi pa so doživeli premiero: dokumentarno-igrani film Igorja Vrtačnika ‘Viharnik z roba, 100 let Skalašev’, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run ‘Tam, kjer tečejo kozorogi’ Aliasha Tepine ter dokumentarni film Himalajska bojevnika bosanskega režiserja Zehrudina Isakovića o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem,« so še pojasnili organizatorji festivala.

Velja poudariti, da je Festival gorniškega filma z leti postal pravcata uspešnica, prav zato pa se tudi širi po vse več lokacijah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.