Naslovnica Gospodarstvo Do nadaljnjega je v Sloveniji ustavljen ves javni potniški promet

Do nadaljnjega je v Sloveniji ustavljen ves javni potniški promet

Avtor: Spletno Uredništvo

Prva gospodarska panoga, ki jo bodo od jutri dalje močno prizadeli preventivni zdravstveni ukrepi slovenske vlade, bo potniški promet. Od polnoči dalje bo namreč začasno ustavljen ves javni prevoz potnikov v Sloveniji, z delno izjemo taksijev.

Do nadaljnjega je v Sloveniji ustavljen ves javni potniški prometNe glede na odlok Vlade RS, ki se seveda nanaša na ozemlje Slovenije, pa avtobus slovenskega podjetja Nomago najbrž nekaj časa ne bo prevažal nogometašev italijanskega Udineseja (foto: FB Nomago)

 

Slovenska vlada je pravkar sprejela ‘Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v RS’, s katerim se do nadaljnjega ukinja ves javni potniški promet v državi. Odlok je bil sprejet po konzultacijah s Kriznim štabom RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 in začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri. Najbolj bodo na udaru Slovenske železnice in vsi slovenski avtobusni prevozniki.

»V skladu s sprejetim odlokom se na ozemlju Republike Slovenije prepove izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom,« so sporočili z vlade.

Seveda odlok ne velja za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja, vendar mora biti pri teh prevozih poskrbljeno za ustrezno zaščito voznikov in potnikov. Poleg tega odlok prepoveduje prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Glede javnega prevoza so bili torej temeljiti, o (zasebnem) prevozu s čolni in ladjami pa tokrat ni bilo govora. Sicer ponudniki tovrstnih storitev v naslednjih tednih zagotovo ne bodo imeli prav veliko strank.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.