Naslovnica Slovenija Modernizirali so vojaška oblačila in opremo

Modernizirali so vojaška oblačila in opremo

Avtor: Spletno Uredništvo
Generalštab Slovenske vojske in Ministrstvo za obrambo sta na redni tedenski novinarski konferenci predstavila novosti glede uniform in opreme Slovenske vojske.
Novi in modificirani artikli uniform in intendantske opreme Slovenske vojske (foto: Bruno Toič/MORS)

Slovenska vojska (SV) nadaljuje s svojo modernizacijo, tokrat so bile na primer na vrsti uniforme, zimska oprema in oprema za bivanje na terenu. Z Ministrstva za obrambo (MO) so na današnji novinarski konferenci pojasnili, da so prva od novosti oblačila iz težko gorljivih materialov. Nova ognjevarna oblačila vsebujejo ognjevaren material z grafenom, ki se v stiku s plamenom razširi (ekspandira) in pogasi plamen, zato je stopnja zaščite pred ognjem zelo visoka.

»Posodobili smo tudi zimsko maskirno obleko, ki je namenjena pripadnikom Slovenske vojske, ki delujejo v snegu oziroma s snegom pokriti površini. Obenem pa smo predstavili tudi ostale artikle bojne uniforme iz nove tkanine, polo majice, lažja bojna uniforma, poletni čevelj gležnjar, letno in zimsko perilo, poletna in zimska taktična majica, dežni komplet in taktična termo jakna in termo hlače,« je pojasnila Veronika Vrhunc iz Direktorata za logistiko Ministrstva za obrambo (MO).

Nato so predstavili še novo opremo za bivanje v naravi, ki jo tvorijo spalni komplet (zimska in letna spalna vreča), samonapihljive podloge, zimski pončo, šotorsko krilo in gamaše. Novosti so tudi glede opreme za nošenje, natančneje večjega 90-litrskega in manjšega 30-litrskega nahrbtnika ter tudi glede oprtnika za prenos orožja in municije. S to modernizacijo naj bi zagotovili, da bo uporabnost opreme SV na vrhunskem nivoju za naslednjih deset do petnajst let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.