Naslovnica Svet & EU Mir in službe, pa ne bo migrantov

Mir in službe, pa ne bo migrantov

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska delegacija se je udeležila petega ministrskega zasedanja EU – Liga Arabskih držav. Redno letno ministrsko zasedanje je bilo med drugim namenjeno pripravi prvega vrha EU-LAS, ki naj bi potekal 24. in 25. februarja v Egiptu. Slovensko zastopstvo je poudarilo predvsem potrebi po miru v regiji in po enkopravnosti žensk, govora pa je bilo tudi o masičem drugem, tudi o migrantih. 


LESKOVAR4Če ne bi bilo vojn in bi ljudje imeli dostojne službe, potem iz arabskega sveta, Afrike in Azije nihče ne bi bežal v EU (foto: mzz.gov.si)

 

Ministrsko zasedanje sta vodila visoka predstavnica za zunanjo in varnostno politiko EU Federica Mogherini in minister za zunanje zadeve Sudana Mohamed Ahmed Al Dirdeiry, v vlogi predsedujočega svetu ministrov LAS. Na sestanku so sodelovali še generalni sekretar LAS Ahmed Aboul Gheit ter prek 25 zunanjih ministrov držav EU in LAS. Slovenijo pa ni zastopal minister Miro Cerar, ampak državna sekretarka Simona Leskovar, so spročili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). 

Udeleženci ministeriala so naslovili številna regionalna politična, varnostna in humanitarna vprašanja. V ospredju so bile zaskrbljujoče razmere v Jemnu, palestinsko vprašanje, migracije, radikalizacija in mednarodni terorizem. Udeleženci so razpravljali tudi o razmerah v Siriji, Libiji in Iraku. Slovenska državna sekretarka Simona Leskovar se je zavzela za večjo vključenost žensk in izpostavila tudi njihovo pozitivno vlogo v procesih deradikalizacije ter vzdrževanja miru.

“Slovenija dejavno sodeluje v prizadevanjih EU za socialno-ekonomski razvoj širše regije. V več državah na Bližnjem vzhodu se nadaljujejo aktivnosti Slovenije na področju protiminskega delovanja, psihosocialne pomoči otrokom in opolnomočenja otrok skozi izobraževanje za človekove pravice. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila največji slovenski humanitarni prispevek doslej, pol milijona evrov za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi,” so zapisali na MZZ. 

Slovenska diplomatka je predstavila tudi aktivnosti ITF – Ustanove za človekovo varnost v bližnjevzhodni regiji, pozdravila skupna prizadevanja za vzdrževanje kontinuiranega medkulturnega in med-verskega dialoga tako v okviru EU in Lige arabskih držav, kot tudi na mednarodni ravni. Ob robu zasedanja se je državna sekretarka Leskovar na ločenih bilateralnih srečanjih sestala z ministroma za zunanje zadeve Maroka in Kraljevine Jordanije, Nasserjem Bouritom in Aymanom Safadijem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.