Naslovnica Slovenija Kulturna praznovanja, festivala refoška, poročni sejem, kolesarska dirka in pust

Kulturna praznovanja, festivala refoška, poročni sejem, kolesarska dirka in pust

Avtor: Spletno Uredništvo

V štirih slovenskih obalnih občinah se ‘dogaja’ skozi vse leto. Tudi v mesecu februarju so turistični, športni in kulturni delavci pripravili zelo raznorsten, a bogat program dogodkov. Potem pa bo že na vrsti pust. 

Najprej se bo februarja zvrstila izjemno pestra paleta dogodkov in prireditev, potem pa bo prve dni marca na vrsti pust (foto: TZ Portorož / Jaka Ivančič)

 

Pregled obalnega dogajanja se, kot se za februar tudi spodobi, začenja s kulturo. V koprski Taverni bo najprej na vrsti zadnji od petih brezplačnih sobotnih koncertov, ki jih bo skupno ponudil ‘Posfest’ – 9. februarja bodo na vrsti Pop Design. Kulturni praznik 8. februar bodo na (koprskem) Prešernovem trgu obeležili s prireditvijo ‘Dan poezije’. Obiskovalci bodo lahko prebirali Prešernove poezije, poezijo slovenskih pesnikov in celo predstavili svojo pesniško nadarjenost.

9. februarja bo v Izoli, natnačneje v Manziolijevi palači, potekal peti mednarodni festival Refuscus Mundi – Svet refoška. Na festivalu se bodo predstavili pridelovalci vin iz sorte refošk, ki uspeva v več vinorodnih okoliših v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Dogodek bo ponudil lepo priložnost za srečanje s široko paleto vin različnih slogov, organizirane bodo tudi vodene degustacije in tematske delavnice.

Dopoldne bo v sklopu festivala v koprski Pretorski palači mednarodni strokovni posvet ‘Refošk gre v svet’ (Lokalna vina na globalnem trgu), na katerem bodo poznavalci področja osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk. Od 12. do 15. februarja bodo ljubitelje fima pred veliko platno posedli filmski večeri glasbeno obarvanih dokumentarcev v Mediadomu Pyrhani.

Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru pa bo 23. februarja prizorišče Poročnega sejma, na katerem se bodo predstavili lokalni ponudniki poročnih storitev in izdelkov, ki lahko bodočim mladoporočencem pričarajo popolno poroko. Izola bo 24. februarja gostila 6. Veliko nagrado slovenske Istre. Na kolesarski dirki, ki jo v sodelovanju z istrskimi občinami pripravlja Kolesarska zveza Slovenije, pričakujejo okoli 200 kolesarjev iz več kot 20 držav.

Februar bo ponudil veliko priložnosti za obisk gledališča. V portoroškem Avditoriju bodo 6. februarja gostili Špas Teater s komedijo Menopavza, 7. februarja bo na sporedu slovesna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Tartinijevega priznanja za izjemne stvaritve s področja kulture, 16. februarja pa bo Slovensko mladinsko gledališče odigralo predstavo, navdihnjeno z življenjem Roka Petroviča, Rokova modrina.

Na isti dan bo v hotelu Slovenija v Portorožu na sporedu monokomedija z Rankom Babičem ‘Moška copata’. 21. februarja bo v piranskem gledališču narisano gledališče, pripovedovanje s projekcijo v italijanskem jeziku – Cirkus oblakov. 23. februarja bo v Avditoriju Portorož dopoldan namenjen plesu, na sporedu bo Navihanka, balet v enem dejanju za otroke. Zvečer pa bo v gledališču Tartini v Piranu melodrama Roka Vilčnika – Rokgre z naslovom Učinek kobilice.

Kmalu pa bo po Istri zadišalo po krofih in kroštolah, saj bo že skrajni čas, da pustne maske pričnejo z odganjanjem zime. Pustno dogajanje bo letos strnjenov v prvih dneh marca. Istrski karneval se bo pričel v petek, 1. marca, v Izoli, ko se bodo otroške pustne šeme sprehodile od Manziolijevega trga do Lonke in nato tam nadaljevale z rajanjem. 

V soboto, 2. marca, pa bo Koper prizorišče 11. Istrske pustne povorke, na kateri se bodo predstavile pustne skupine, pustni vozovi in etnografske maske. Na isti dan bo v Avditoriju Portorož na vrsti tradicionalno pustno rajanje za otroke, medtem ko bo zvečer v piranskem Tartinijevem gledališču še XVII. Veliki pustni ples na temo angelov in demonov.

V nedeljo, 3. marca, bodo pustne maske poskusile ogreti atmosfero v Portorožu in sicer na Trgu prekomorskih brigad, kjer bodo pripravili pustovanje z naslovom ‘Skoči v poletje’. Pusta pa bodo v Slovenski Istri tradicionalno pokopali v sredo, 6. marca, na Belem križu. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.