Naslovnica Svet & EU Milijarde in milijarde evrov za program Erasmus

Milijarde in milijarde evrov za program Erasmus

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je na začetku meseca novembra objavila razpis za zbiranje predlogov za program Erasmus+ za leto 2020. Za študentsko izmenjavo bo na voljo bo več kot tri milijarde evrov, kar je 12 % več kot letos. Za naslednje srednjeročno obdobje 2021-27 pa naj bi proračun skupno znašal kar 30 milijard evrov.

Milijarde in milijarde evrov za program Erasmus Ali je res nujno porabiti 30.000.000.000 evrov za selitve študentov, ko se, vsaj v teoriji, vsa znanja danes lahko pridobijo prek spleta (foto: commons.wikimedia.org/ AlbertHerring)

 

Program Erasmus je v več kot 30 letih obstoja omogočil študij, usposabljanje ali učenje v tujini več kot 9 milijonom študentom, specializiranim članom osebja, učencem, vajencem in prostovoljcem, zato je obenem en najbolj prepoznavnih in tudi uspešnih programov EU. Skozi čas je prvotni program Erasmus dobil nadgradnjo, ki se imenuje program Erasmus+. V aktualnem srednjeročnem obdobju med leti 2014 in 2020 je imel program Erasmus+ na voljo proračun v višini 14,7 milijarde evrov.

V zadnjih mesecih pa se Evropska komisija že pripravlja na naslednje obdobje med leti 2021 in 2027, za katere naj bi proračuna programa podvojili na neverjetnih 30 milijard evrov. Medtem pa je tudi v zadnjem, nedolgo nazaj objavljenem razpisu Komisije EU za prihodnje leto 2020 na voljo lepa vsota – 3 milijarde evrov. »Na razpis se lahko prijavi vsak javni ali zasebni subjekt, dejaven na področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa.

Poleg tega se lahko prijavijo tudi skupine mladih, ki se ukvarjajo z mladinskim delom, vendar ne tvorijo mladinske organizacije,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU. Komisija je tokrat skupaj z razpisom objavila tudi Vodnik za prijavitelje Erasmus+, kateri vsebuje vse podrobnejše informacije o priložnostih v okviru programa za naslednje leto. Evropska komisija pa bo v okviru razpisa začela tudi drugo pilotno fazo pobude Evropske univerze, katere cilj je oblikovati 20 zvez evropskih univerz do leta 2024.

Zanimiva pa je še ena novosti in sicer namerava Komisija EU v okviru tega programa ponuditi tudi 35.000 priložnosti izmenjave za afriške študente in osebje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.