Naslovnica Svet & EU Mednarodno leto sadja in zelenjave že trka na vrata

Mednarodno leto sadja in zelenjave že trka na vrata

Avtor: Spletno Uredništvo

Leto 2021 bo Mednarodno leto sadja in zelenjave – tako je odločila Generalna skupščina Združenih narodov in sicer po predlogu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Tako želijo poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter hkrati tudi opozoriti na večplastno škodo, ki nastaja z odpadno hrano.

Po eni strani so različne vrste sadja in zelenjave izjemno pomembne za zdravje ljudi, po drugi strani pa sodijo med zelo hitro pokvarljivo blago (foto: pixy.org) 

 

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP) so sporočili, da je Generalna skupščina Združenih narodov po predlogu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) izglasovala resolucijo, s katero je prihodnje leto 2021 razglasila za ‘Mednarodno leto sadja in zelenjave’. Prihodnje leto bo tako minilo v znamenju številnih promocijskih aktivnosti in ozaveščanja potrošnikov.

»Po priporočilih FAO in WHO predstavljajo sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato priporočilo da naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil,« pravijo v sporočilu za javnost MKGP.

Zato so določili tudi vrsto konkretnih ciljev, oziroma področij, na katerih se bodo izvajale predvidene aktivnosti. Prvi cilj je globalno spodbujanje uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane, sledijo usmerjanje pozornosti politike na prehrano ter na zdravstvene koristi uživanja sadja in zelenjave, zmanjšanje izgub in odpadkov sadja in zelenjave v prehranskih verigah ter spodbujanje trajnostnega ravnanja v procesih predelave sadja in zelenja.

Pri tem bi radi poleg predelave izboljšali tudi skladiščenje, prevoz, prodajo ter recikliranje. Posvetili se bodo še vključevanje malih lastnikov v lokalno, regionalno in globalno proizvodnjo, pri čemer so posebej poudarili pomen avtohtonih in domačimi sort pridelkov. Radi bi dosegli tudi povečanje zmogljivosti vseh držav, zlasti držav v razvoju, za vpeljavo inovativnih tehnologij in zmanjšanje izgub in odpadkom sadja in zelenjave.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.