Naslovnica Magazin ENISA je sprejela novo skupno evropsko strategijo za kibernetsko varnost

ENISA je sprejela novo skupno evropsko strategijo za kibernetsko varnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Agencija Evropske unije za varnost omrežij in informacij (ENISA) je pravkar sprejela svojo novo strategijo za bližnjo prihodnost, v kateri je poudarila nujo po zagotavljanju višjega skupnega nivoja kibernetske varnosti po vseh državah Evropske unije.

Kibernetskega kriminala je vse več, zato je potrebno nenehno skrbeti za varnost prebivalcev EU (foto: pixy.com)

 

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) je bila ustanovljena z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta že 10. marca 2004 in je danes zadolžena za razvoj kibernetskih politik v EU ter za dvig ravni zanesljivost izdelkov, storitev in procesov IKT. Zato ENISA sodeluje z vsemi državami članicami in organi EU ter jim pomaga pri pripravi na kibernetske izzive prihodnosti.

V novi strategiji agencije ENISA se nahaja sedem strateških ciljev, kot so opolnomočenje in angažiranje skupnosti iz ekosistema kibernetske varnosti, umeščanje kibernetske varnosti med temeljne politike EU, učinkovito sodelovanje med operativnimi akterji v EU, pridobitev vrhunskih kompetenc in zmogljivosti kibernetske varnosti po celi EU in dvig splošnega nivoja zaupanja javnosti v digitalne rešitve.

Poleg tega so med cilji še pregled nad vsemi izzivi kibernetske varnosti, učinkovito informiranje o nevarnostih v kibernetskem prostoru in upravljanje znanja s področja kibernetike za vso EU. »Naša nova strategija deluje kot kompas, ki vodi delo Agencije v smeri zaupanja vredne in kibernetsko varne Evrope. Ključni odnosi v ekosistemu kibernetske varnosti se bodo okrepili,« je ob sprejemu nove strategije napovedal izvršni direktor ENISA Juhan Lepassaar.

Posodobljeni strategiji kibernetske varnosti bo sledila tudi Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), s katere so tudi opozorili na zadnje strateške novosti ENISA na nivoju EU. Zanimivo, prav danes pa se o podobni skupni kiber-varnostni strategiji pogovarjajo azijske držve v formatu ASEAN +3 (države članice skupine ASEAN ter Kitajska, Japonska in Južna Koreja).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.