Naslovnica Šport Knjiga in dokumentarni film zaključujeta praznovanja ob prvem stoletju NZS

Knjiga in dokumentarni film zaključujeta praznovanja ob prvem stoletju NZS

Avtor: Spletno Uredništvo

Nogometna zveza Slovenije je leto 2020, v katerem praznuje stoto obletnico delovanja, zaključila z izdajo knjige ‘NZS 100’ in s premiero dokumentarnega filma ob stoletnici.

Knjiga in dokumentarni film zaključujeta praznovanja ob prvem stoletju NZS

Slovenski nogomet je letos praznoval 100 let svoje krovne organizacije (foto: FB NZS)

 

Nogometna zveza Slovenije je svojih prvih 100 let želela praznovati precej bolj pompozno, a je letošnja pandemija koronavirusa malce spremenila prvotne načrte. NZS je tako jubilejno leto minuli konec tedna zaključila z izdajo knjige ‘NZS 100’ in s premiernim predvajanjem dokumentarnega filma o prvih stotih letih organiziranega igranja nogometa v Sloveniji. Knjiga ponuja sprehod skozi zgodovino slovenskega nogometa, pri čemer ji pomaga vrsta zgodovinskih fotografij nekaterih znamenitih slovenskih fotografov.

»Knjigo je uredil Igor Evgen Bergant, ki je v sodelovanju z urednico fotografije Barbaro Čeferin poskrbel za čudovit preplet pomembnih zgodovinskih motivov z nogometno in fotografsko estetiko. Pri pripravi knjige sta ključno vlogo odigrala tudi priznana slovenska zgodovinarja, dr. Tomaž Pavlin, profesor na fakulteti za šport in dr. Aleš Šafarič, kustos v Muzeju športa, medtem ko je oblikovalsko mojstrstvo znova dokazal Darko Pokorn,« so sporočili z NZS.

Zanimivo, da je v prvih letih po osamosvojitvi Slovenije Igor E. Bergant z opazno muko prenašal tekme slovenske  članske nogometne reprezentance, na tekmah 1. SNL ga ni bilo skoraj nikoli na spregled in tudi njegov poznavanje nogometne igre je bilo pomanjkljivo. Skozi zadnja tri desetletja pa so se stvari očitno spremenile v povsem nasprotno smer. Sicer je poleg knjige ob stoletnici NZS luč sveta ugledal tudi dokumentarni film.

Dokumentarec z naslovom ‘100 let krovne nogometne organizacije’, so na božično soboto premierno predvajali na TV Slovenija 2, sedaj pa je na voljo v arhivu RTV SLO in na družbenih omrežjih NZS. V 55 minut dolgi oddaji so gledalci videli več za slovenski nogomet izjemno pomembnih zgodovinskih utrinkov, nekaj doslej nikoli objavljenih posnetkov in intervjuje s kar petnajstimi pomembnimi akterji novejše slovenske nogometne zgodovine.

Že dve uri pred predvajanjem so na spletni strani NZS.si in Facebook kanalu NZS pripravili še poseben spletni dogodek, kjer so spregovorili o 100. obletnici NZS, o izdaji knjige in o predvajanju dokumentarnega filma, ki so se ga udeležili tudi slovenski predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik NZS Radenko Mijatović.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.