Naslovnica Slovenija Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri bomo tudi v Sloveniji obeležili Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. 27. januar je namreč obletnica osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau. Ne sme pa se pozabiti niti tega, da je bilo med drugo svetovno vojno tudi veliko Slovencev deportiranih in so nato umirali v taboriščih po vsej Evropi.
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Krematorij v koncentracijskem taborišču Dachau (foto: hippopx.com)

Na Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januar, se bomo tudi tokrat v Sloveniji v prvi vrsti spomnili na nacistični in fašistični genocid nad Židi. Letošnji program aktivnosti je poimenovan ‘Šoa-spominjamo se 2022‘, za koordinacijo skrbi Sinagoga Maribor, v njem bodo sodelovale številne slovenske osnovne in srednje šole ter drugi partnerji po vsej državi, skupno pa je predvidenih več kot 150 aktivnosti.

V sporočilu za javnost Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ) so še dodali, da se bodo tudi na RTV Slovenija v teh dneh s posebnimi oddajami posvetili spominu na žrtve holokavsta, sicer pa bo program ‘Šoa-spominjamo se 2022’ zelo pester. »Letos bo prikazanih več razstav iz Yad Vashema, med njimi osrednja razstava “Šoa – Kako je lahko človek kaj takega dopustil?”, v Ljubljani, ki bo kasneje predstavljena tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Te dni bodo potekale številne spominske prireditve, odprtja razstav, predstavitve knjig ter pogovori o njih, predavanja, virtualni pogovori s preživelimi, projekti, gledališke predstave in šolska radijska oddaja ter druge aktivnosti izobraževanja, ozaveščanja in spominjanja,« so sporočili z MZZ. Vodja slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) dr. Marko Rakovec je ob tem opozoril na poskuse zanikanja in izkrivljanja grozot holokavsta.

Ne sme pa se pozabiti niti tega, da je bilo tudi veliko Romov deležnih enake nečloveške obravnave kot Židi ter da je bilo tudi mnogo Slovencev deportiranih in so nato umirali v taboriščih po vsej Evropi – od Paga, Gonarsa, krematorija v tržaškega Rižarni, pa vse do Auschwitza, Mauthausna, Gusena, Dachaua… Več kot 20 tisoč Slovencev je bilo med drugo svetovno vojno deportiranih v koncentracijska taborišča, več kot tretjina jih je tam tudi umrla.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.