Naslovnica Kronika Prometna varnost se slabša, zato bo dodatno poostren policijski nadzor

Prometna varnost se slabša, zato bo dodatno poostren policijski nadzor

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je oznanila, da bo v prihodnjih dneh poleg rednih in načrtovanih nadzorov v prometu dodatno okrepila svojo prisotnost na cestah. Kot vzrok za to so navedli tri smrtne žrtve od pričetka leta 2022, a se dejansko prometna varnost na slovenskih cestah slabša že najmanj dve leti.
Prometna varnost se slabša, zato bo dodatno poostren policijski nadzor

Policija opozarja, da se prometna varnost slabša in je žrtev nesreč vse več (foto: polcija.si)

Lani je na slovenskih cestah umrlo 115 oseb, kar je 35 več kot leta 2020. Sicer je bilo tudi po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) že leta 2020 zaznati upad prometne varnosti. Smrtnih žrtev je bilo tedaj le 80, a je bilo zaradi spomladanskega in jesenskega izbruha okužb s koronavirusom ter posledičnega zapiranja države po naših cestah dejansko precej manj prometa (oz. je bilo v tem letu skupno prevoženih precej manj kilometrov).

Lanska statistična slika prometnih nesreč na slovenskih cestah je bila zato precej bolj realna kot predlanska. Ker je lani v mesecu januarju umrla le ena oseba, letos pa so se že pred iztekom meseca zgodile že tri nesreče s smrtnim izidom, je slovenska Policija pravkar oznanila, da bo že v prihodnjih dneh poleg rednih in načrtovanih nadzorov v prometu še dodatno okrepila svojo prisotnost na cestah.

»V letu 2021 je bilo stanje varnosti cestnega prometa manj ugodno kot leto prej. Po še ne dokončnih podatkih je Policija obravnavala 17.008 prometnih nesreč ali 13,1 % več kot v letu 2020. V teh nesrečah je 115 udeležencev umrlo. Hudo telesno poškodovalo se je 770 udeležencev, lahko telesno poškodovanih pa je bilo 5.628,« so o statistiki prometnih nesreč v lanskem letu povedali na Policiji.

Ob tem (ne)napovedanem dodatnem povečanem nadzoru cestnega prometa se bodo policisti spet posvetili predvsem vzrokom za najhujše prometne nesreče, kot sta prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola. Že za 3. februar pa znova pripravljajo tudi maraton nadzora hitrosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.